Myanmar: Perde Arkasında Ne Var?

İsmail Hakkı CENGİZ - 14.09.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür


İletiyi, WhatsApp ortamında, arkadaşım Doğan Özdemir göndermiş. Banu Avar’ın uzun ve ayrıntılı yazısı… Yazının tarihi 23 Temmuz 2012…

Hatırlayacağınız gibi, Myanmar’daki Müslümanlara yapılan zulüm ve katliamalar 2012’de korkunç boyutlara ulaşmış, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kalabalık bir heyetle, oraya yardım götürmüştü.

Banu Avar’ın yazısı o günü açıkladığı gibi, bugünkü olaylara da ışık tutuyor. Yazıyı, çarpıcı bölümleriyle özetleyerek, işin perde arkasını görmeye çalışalım:

“Batı basını bir aydır, Myanmar, eski adıyla Burma Müslümanları üzerine yayın yapıyor… Öne çıkarılan haber ne? Güney Asya’nın ortasında, çileli mi çileli bir ülkede ‘Müslümanlar’ katlediliyor. Kim katlediyor: Faşist hükümet ve ‘Budist çeteler!’

Bu kadarla tatmin olacaksanız mesele yok.. Perdenin arkası mı? Çok tanıdık bir süreçten geçiyor Asya’nın mücevheri param parça ediliyor... Etnik ve dini savaşın içine sürükleniyor… Malına mülküne Küresel şirketler tarafından el konuluyor.

BBC.com'dan...

     Burma son 2 yıldır ‘açılım’ üzerine açılım yaptı. Terör faaliyeti yapan etnik     bölücüler affa uğradı. Burma’nın Nobel barış ödüllü Leyla Zana’sı, Aung  Suu Kyi yıllardır ev hapsindeydi, bırakıldı. 2010’da serbest kalır kalmaz, ABD’nin ‘demokrasi’ kuruluşlarıyla samimi görüşmelere başladı. Batı basınında gereken ilgi gösterildi, reklamı yapıldı. İlk işi silahlı etnik gruplara ve ‘kurtuluş orduları’na sahip çıkmak oldu.

Son iki yılda iki şey hızla gerçekleşti Burma’da : Özelleştirmeler ve Açılımlar!

Burma 6 ayda adeta bir Kemal Derviş dokunuşuyla, ‘demokrasi kervanına’ katıldı ve nesi var nesi yoksa özelleştirdi..

Dörtbir yandan ‘işgal’e uğrayan ülkede düşmanlıklar arttı, açlık ve işsizlikle birlikte batı beslemesi çeteler işe başladı… Hükümet yolsuzluk ve rüşvet batağındaydı..

Washington’da üzerine çarpı çekilmiş, ‘demokrasi’ getirilecek ülkelerden biriydi, Burma!

Neden? Burma’nın haritadaki yerine bakın. Burma, ABD’nin savaş gemilerinin yüzde 60’ını konuşlandırmayı düşündüğü coğrafyanın en stratejik yerinde.

Bir yanında Çin var: ABD’nin nihai hedefi! Öbür tarafı Hindistan...

Burma Güney Asya’da gazın, petrolün, mücevherin, kerestenin, pirincin, deniz ürünlerinin bir numaralı merkezi… Batan bir gemi gibiydi. İnsanlar işsizlikle, açlıkla tanıştı. Etnik çatışmalar için düğmeye basıldı. Tıpkı Irak'ta yaptıkları gibi, bir gün bir Budist’i öldüren Müslüman kılığındaydılar, diğer gün Müslüman’ı öldüren Budist! Her ikisini de bombalayanlar, basanlar, kadınlara tecavüz edenler, çocukları kaçıranlar, batı istihbaratı kışkırtmasıyla ayağa kalkan, maaşa bağlanan, ‘demokrasi’ kuruluşlarıyla irtibatlı olan çetelerdi. Başlangıç yapıldıktan sonra arkası nasılsa gelirdi!

Binlerce yıldır bir arada yaşayan vatandaş bakakaldı… Sokaklar savaş alanıydı ve yüz binlerce Müslüman göçe zorlandı.

Arakan’a Angelina Jolie gelip bir dolanacak.. Kavgadan kaçanlar sınırlara yüklenecek.. Gri bölgeler oluşacak ve Barış gücü askerleri kavgayı ayırmak için bölgeye yerleşecek… ABD deniz gücü Bengal Körfezi'ne ve Arakan kıyılarına gelecek…

‘Müslümanlar öldürülüyor!’ demekle bitmiyor. Senaryo hiç değişmiyor. Darfur’da da Libya’da da Suriye’de de küçük farklarla aynı oyun sahneleniyor. imperialism.com sitesi yazarı Eric Draitser durumu özetliyor: ‘Arakan eyaleti başkenti Sittwe, Çin’in kullandığı en büyük liman, Çin’in içlerine kadar giren bir petrol boru hattı oradan başlıyor. Çin’i engellemek için en iyi yol doğal olarak Sittwe’de bir çatışma çıkarmak!’

Çatışma çıkarıldı... Şimdi masum insanların cehennem zamanı!”

x   x   x

TÜRKİYE’Yİ İLGİLENDİREN TARAFI: BİRTAŞLA İKİ KUŞ!

Oyun gayet açık. ABD, hayatî çıkarları peşinde. İşin, bizi ilgilendiren bir tarafı da var mı?

Bu çatışmalar 5-6 sene evvel çıkarılmıştı ve yavaş yavaş duruluyordu… Tam şimdi, Avar’ın yazısından 5 sene sonra neden alevlendirildi?

Hukuksuz Barzani’nin, Irak’ın kuzeyine ve bilhassa Kerkük’e el koymaya hazırlandığı bir döneme denk gelmesi tedadüf  mü? Bizce değil! Maksat, Türk insanı ve hükümeti Arakan’la meşgul olsun, enerjisini oraya harcasın ve “Barzani referandumu” konuşulmasın!

Emperyalist güçler (ABD-İngiltere-İsrail) ne uyanık! Bir taşla kaç kuş vuruyorlar!

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, TWITTER’DAN…



"12 Eylül'ün yiğit Ülkü devlerini rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Eylüllerde ölmedik biz, Eylüllerde doğduk."


Tarih: 14.09.2017 Okunma: 796

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?