Bayramlara Katılalım, Bayrak Asalım, İkramları Kabul Edelim

İsmail Hakkı CENGİZ - 26.08.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Bugünden itibaren “Zafer Haftası”na girmiş bulunuyoruz. 26 Ağustos, hem 1071 Malazgirt zaferinin, hem de 1922’deki “Büyük Taarruz”un yıldönümü. Şanlı bayrağımız bugünden itibaren evlerimizde, işyerlerimizde dalgalanmaya başlamalı.

Bugün, aynı zamanda, uzun bir resmî tatilin de ilk günü… Hayatımda hatırladığım en uzun tatil. Genelde, uzun tatiller cumartesiden başlayıp pazartesi sabahı biterdi. Bu tatilde ise ancak salı sabahı bitiyor. Tam 10 günlük tatil.

Tatile çıkan çıksın tabii… Tatile çıkmak, konut ve işyerlerine bayrak asmaya engel değil. Henüz tatile çıkmayanlar, bayraklarını asıp, tatile öyle çıkabilirler. Dinî bayramlarımızda bayrak asma âdetimiz yok. Zafer bayramıyla birleşen bu Kurban bayramında o âdeti başlatabiliriz. Zafer haftasıyla birleşen bu uzun millî-dinî bayramda, 10 gün boyunca, konut ve işyerlerinde bayraklarımızın asılı kalmasını öneriyorum.

x   x   x

KUTLAMALARA KATILALIM

30 Ağustos günü, bulunduğunuz yerlerdeki kutlamalara katılabilirsiniz. Bu katılım, o sabahki resmî törenlere katılma şeklinde olabileceği gibi, daha sonra çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlediği etkinliklere katılım şeklinde de olabilir. Misal, İzmir’de,  Ülkü Ocakları ve Öncü Gençlik teşkilatlarının Karşıyaka İzban’dan, 17:00 ve 18:00’de başlayan yürüyüşleri oluyor. Gece ise ilçe belediyeleri “fener alayları” düzenliyorlar. Bunun gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Katılmalı, bayrama değer ve önem verdiğimizi göstermeliyiz.

x   x   x

BAYRAMDA İKRAMLARI KABUL EDİN

Bunu, hemen hemen her bayram hatırlatıyorum. Çünkü çok önemsiyorum. Çünkü arkadaşlar, akrabalar, komşular açısından dinî bayramlar bir araya gelme, konuşma-görüşme fırsatları…

 

Bilhassa büyük şehirlerde, en yakın akrabalar bile ancak bayramlarda görüşebiliyorlar...

 

Eh, “bayramdan bayrama” buluşunca, bişeyler ikram edelim ve onu da reddetmeyelim.

 

Bu kabul, ev sahibinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır...

 

İleriden-geriden, uzaktan-yakından sohbeti açacak, derinleştirecektir...

 

“Hasret giderme” daha bir candan-gönülden olacaktır.



Dünya Şampiyonu boksörümüz Ünsal ARIK


 

x   x   x

MAZİYİ VE KAHRAMANLARI YÂD EDELİM

 

Dinî bayram olduğu için, ebediyete intikal eden yakınlarımız rahmetle anılacak, ruhlarına dualar gönderilecek. Başta Hz. Peygamber olmak üzere, din uluları hatırlanacak, onlara Fatihalar-Yasinler ikram edilecek.

 

Bayramlarda, “Mete’den Mehmet”e millî kahramanlarımızı da anmayı öneriyorum!

 

Anadolu kapılarını bize açan Alparslan'ı, şu bayram sabahını hürriyet havası içinde kutlamamızı sağlayan ve artık “kandil geceleri”nde adı zikredilmeyen Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle yâd edelim. Millî şairimiz Mehmet Akif’e de dualarımızı gönderelim.

 

x    x    x

 

Neşeyle, sevinçle ve coşkuyla geçmesi dileklerimle her iki bayramınızı da tebrik ediyorum.

 

Bayramlarınız mübarek olsun!

 

x   x   x

 

BAYRAM ŞİİRİ, ÂŞIK MAHZUNÎ’DEN…




Tarih: 26.08.2017 Okunma: 775

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?