Çevreciler öldürülüyor, çevre ölüyor

İsmail Hakkı CENGİZ - 17.07.2017

Yani yerküre, yani dünya ölüyor!
“Çevreciler”, doğa bozulmasın, gelecek kuşaklara da bişeyler kalsın, yerküre ölmesin diye çırpınıyor… Bunun için mücadele ediyor… Fakat doğa-çevre-yerküre gözü dönmüş rantçıların umurunda değil! Kısa süreli menfaatleri için hem çevreyi, hem çevrecileri gözlerini kırpmadan öldürüyorlar.
“Uluslararası insan hakları ve çevre örgütü Global Witness 2016 yılında rekor düzeyde çevreci aktivistin öldürüldüğünü açıkladı.
Örgütün raporuna göre dünyada 24 ülkede 200 çevreci cinayete kurban gitti. 2015 yılında 16 ülkede öldürülen çevreci sayısı 185 idi.” (BBC Türkçe, 14 Temmuz 2017)
Haddizatında, sadece çevreciler ölmüyor; esas ölen, bastığımız, dayandığımız, gıdamız, yuvamız toprak!
Ne yazık ki bu şuur kitlelerce paylaşılamadığından yerküreyi korumaya çalışmak bir avuç “çevreci”ye kalıyor… Tabii bu bir avuç savunmasız insan da azgın rantçılara çok kolay av oluyor.
BBC’nin haberinden de anlaşılacağı gibi, öldürülen çevreci sayısı yıldan yıla artıyor. Korkarım, 2017 rakamları 2016’yı geçecek.

Daha önceki yıllarda, öldürülen çevreci istatistiklerine Türkiye girmemişken, Mayıs 2017’de girmiş bulunuyor:
Büyüknohutçu çifti


BBC Türkçe'den...Rahmetle anıyorum


Asırlık sedir ve çam ağaçlarının da bulunduğu Alacadağ, Gökçeyaka, Kızılcık ve Adala gibi bölgelerdeki taş ve mermer ocaklarına karşı bölge halkının da desteğiyle yaklaşık 6 yıldır hukuki mücadele sürdüren Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti Mayıs ayı başlarında öldürülmüştü.

Geçen yıllarda ve 2017’de istatistiklere girmeyen, çevreci katliamı daha ne kadar, bilmiyoruz!

Bildiğimiz, doğanın, çevrenin süratle öldüğü, öldürüldüğüdür.

“Yemen’deki açlık” konusuna dikkat çektiğimiz yazıya, Mustafa Atilla’dan şöyle bir yorum gelmişti: “Evet, bir şey yapmalı ama yapılacak o kadar çok şey var ki hangisinden başlamalı, bilmiyorum. Her yerde haksızlık, hukuksuzluk, ahlâksızlık, sansürcülük, sömürü ve istismar var. Dünya bir kıyamete doğru sürükleniyor ama insanlar farkında değil.”

Evet, dostlar, dünya intihar ediyor!

Yavaş yavaş!

Belki de son sürat!

Hepimizi sürükleyerek!

 

x   x   x

Günün çizgisi, emaze.com’dan…




Tarih: 17.07.2017 Okunma: 883

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?