Dinimi öğreten bari Müslüman olsa!

İsmail Hakkı CENGİZ - 15.06.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Bu deyim, “Dinime küfreden bari Müslüman olsa” şeklinde kullanılıyor. Türk Dil Kurumu (TDK)’nun kayıtlarına da böyle geçmiş. Açıklaması da, “başkalarını eleştirirken kendisi de aynı yanlışı yapan kimse için kullanılan bir söz” şeklinde verilmiş. Buna rağmen, bendeniz bu kullanımın yanlış olduğu görüşündeyim.

Zira biz Müslüman olduğumuza göre, bize küfreden neden Müslüman olsun?

Bence, bunun doğrusu, başlıkta verdiğim gibi olmalı: Dinimi öğreten bari Müslüman olsa. Bu kullanım, TDK’nun açıklamasına da gayet uygun: Dinimi öğreten veya davranışlarımı eleştiren bari Müslüman olsa!

Deyimdeki “Müslüman olsa” ibaresini, “kendisi tertemiz olsa”, “kendisi, kusursuz olsa”, “bendeki eleştirdiği davranışı kendisi yapmıyor olsa” şeklinde anlamlandırmalı.

Deyim, Amerika ve Suudi Arabistan’ın “Katar, teröre destek veriyor” suçlamalarına karşı “cuk” oturuyor!


Twitter'dan...


Bir ülke, başka bir ülke için “teröre destek veriyor” diyorsa, kendisinin bu işle hiç alakasının olmaması lâzım, değil mi?

Peki, Amerika ve Arabistan öyle mi?

Bunların terör destekçisi olmakla hiç ilgileri yok mu?

Bikere, Amerikan devleti, yıllarca, doğrudan doğruya Suudi Arabistan’ı El-Kaide’yi desteklemekle suçladı. 2001’deki İkiz Kuleler saldırısıyla ilgili olarak Arabistan’ı sanık sandalyesine oturttu ve “tazminat” davası açacağını söyledi.

Sonra ne oldu?

Sanırım, ilk yurtdışı ziyareti vesilesiyle Trump’ın Arabistan’dan kotardığı 110 milyarı silah siparişi, toplam 350 milyar dolarlık anlaşmayla “fit” oldular.

Öte yandan, Suriye iç savaşının başladığı 2011’den beri, bu ülkedeki silahlı grupları en fazla destekleyen ülke olarak Suudi Arabistan gösterilmiyor mu?

Hele Amerika… PKK’ya on yıllardır verdiği destek biyana, PKK’nın ikizi YPG için “Kara gücümüz” demiyor mu? Her türlü silahla, hatta modern ağır silahlarla terör örgütü YPG’yi donatmıyor mu? Onunla iş tutmuyor mu?

Yahu, senin herhangi bir ülkeye,“teröre destek veriyorsun” diyecek halin mi var? Hakkın mı var?

Dalga mı geçiyorsunuz?

Ülke mi seçiyorsunuz?

Ne dümenler çeviriyorsunuz?

Yine biyerlere “demokrasi” mi götürüyorsunuz?

 

x   x   x

Günün çizgisi, Facebook’dan…



Tarih: 15.06.2017 Okunma: 840

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?