Katar: Dünyanın en zengin ülkesini yutmak istiyorlar

İsmail Hakkı CENGİZ - 10.06.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Katar, Türkiye’nin 70’de biri kadar, 11,500 km2 büyüklüğünde… Yani ortalama bir ilimiz kadar. Çalışan yüz binlerce yabancıyla birlikte nüfusu 2 milyon. Bu küçücük ülkede akıl almaz zenginlikte petrol ve doğalgaz kaynakları var.

Kişi Başına Düşen Millî Gelir (KBMG) 130 bin dolar. Amerika, Almanya, Japonya gibi en gelişmiş ülkelerdeki KBMG 40-50 bin dolar arasında… Demek ki Katar’ın kişi başına zenginliği bunların 3 misli.

Katar, bu zenginliğini ne yazık ki Müslümanlığın ve insanlığın hayrına pek kullanmıyor. Aşırı lükse ve hiç üstüne vazife olmayan işlere harcıyor. Meselâ; 2022 Dünya Futbol Kupası organizasyonu üstlendi. Devasa futbol tesisleri yapılıyor. 2022’ye yetişmesi için her hafta 500 milyon dolar bu iş için harcanıyor. Bu tesisler 2022’de bir ay kadar kullanılacak ve ondan sonra tamamen atıl halde kalacak. Ölü bir yatırım. Tam bir israf…

Katar’da, Ortadoğu’nun en büyük ABD askerî üssü var. İncirlik’teki Amerikan askeri sayısı 2,500 iken, Katar’daki üste 5 bin askeri var Amerika’nın.

Elbette Amerika’nın çok büyük etkisi ve baskısı altında… Bununla beraber, kendi çapında “bağımsız” dış politikası var. Meselâ, yeminli İran düşmanı değil. Filistin davasını destekliyor, düne kadar HAMAS liderlerini, ülkesinde barındırıyordu. Arkasında Amerika’nın olduğu Suudî “ültimatomu” gelince HAMAS liderlerini ülkesinden çıkardı.

Katar, “Müslüman Kardeşler” örgütüne de destek veriyor. Bu desteğinden ötürü “teröre destek” verdiği gerekçesiyle “Arap kardeşleri” tarafından sıkıştırılıyor. Bildiğiniz gibi, Suudî Arabistan, Mısır, BAE, Yemen (düşük hükümet), Libya bu ülkeyle ilişkilerini kestiler.




Katar’la Suudi Arabistan, Suriye’deki kimi silahlı grupları birlikte destekliyorlar… Suudiler buna rağmen Katar’la ilişkilerini kestiler.

“Müslüman Kardeşler” örgütü önemli, bildiğimiz kadarıyla, silahlı eylem yapmayan ama siyaseten çok güçlü bir örgüt. Mısır’da, Mursi ile Cumhurbaşkanlığını alacak, iktidara gelecek kadar güçlü. Diğer Arap ülkelerinde de benzer bir potansiyeli var. Katar’la ilişkilerini kesen ülkelerin hepsi bu tehlikeyi hissediyorlar.

Bununla beraber, Katar’ı sıkıştırmalarının tek sebebi “Müslüman Kardeşler” meselesi değil. İran’a nispeten yakın dış politikası asıl sebep gibi gözüküyor. Bir de emperyalist güçlerin Katar’ın eşsiz zenginliğinde gözü var gibi!

Amerika, kendisine kayıtsız şartsız bağlı kukla devletler istiyor. İran’a karşı harekâtında bütün bölge ülkelerini kendi yanında, İran’ın karşısında görmek istiyor.

Katar’ın hemen hemen hiçbir manevra alanı yok. ABD ve Suudi Arabistan’la uyumlu olmak zorunda… Yoksa bu küçük ülkeyi yutuverirler. İşgal için, ABD üssündeki 5 bin asker yeter!

Tarih: 10.06.2017 Okunma: 737

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?