Engelli bir dernek başkanının istismar uyarıları

İsmail Hakkı CENGİZ - 08.06.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Derneklerin, vakıfların ve engellilerin en fazla istismar edildiği mevsimdeyiz.

Hayır, yaz mevsimi değil!

Ramazan ayı, Ramazan ve Kurban Bayramı mevsimi!

Bibakıma, “Kurban mevsimi”!

İki yönlü bir kurban mevsimi: Hem bu dernekleri-vakıfları, engellileri kurban ediyorlar, hem de onlar vasıtasıyla duygularını sömürdükleri insanları!

Bu mübarek günlerde insanımızın yardım duyguları yükseliyor, coşuyor, zirveye çıkıyor… Bişeyler yapmak, birilerine faydalı ve yardımcı olmak istiyor.

Bu mukaddes günlerde, din de “fidye-fitre-zekat” emirleriyle Müslümanları “vermeye, dağıtmaya” teşvik, hatta mecbur ediyor.

Bugünleri, bu hareketlenmeyi fırsat bilen kimi kişi ve “kurumlar” da işe dört elle sarılıyor.

Görme engelliler derneği BEYAZAY’ın İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan, kendi yaşadığı istismar olaylarını dile getirip vatandaşları dolandırıcılar konusunda uyarıyor.



Uyarılarının yayılmasını talep eden Arıkan’ın açıklamaları şöyle:

“Dün engelli haberlerinde Bilecik'te dilendirilen engelli haberini okuyunca çok önceleri yaşadığım bir olay aklıma geldi. Bir bayram günü memleketime gitmemiş  otelde kalmıştım. Otelde bir gurup arkadaşla tanıştım. İki üç gün  kaldığım için muhabbeti artırdık. Bu gurup dilenci gurubuydu. İl İl gezen bir gurup. Bana açıkça şöyle bir teklifte bulundular: Gel sen bize katıl. Senin yanına güzel bir kız veririz. Birlikte dilenirsiniz. İl İl gezer yaşar gideriz.

Ben itiraz edince şöyle dediler. ‘Bak bizim Adana’da kör bir arkadaşımız var. Bu paralarla apartman aldı.’

Yanlarında kör ve farklı engel guruplarından engelliler var. Hele bir tane tekerlekli sandalyede biri vardı. Sabah bir caddeye bırakıyorlarmış akşam alıyorlarmış.

İşte, o gün itibarıyla bu dilencilere karşı tavrım netleşti. Değerli arkadaşlar! Yollarda gazete dergi satanlardan, okullarda zarf dağıtanlardan, şarkı türkü söyleyip para kazananlardan uzak durun. Bir kuruşunuzu bile vermeyin.

Benim en çok kızdığım olaylardan biri de yolda biriyle tanışıyoruz. ‘Sizin derneğe yardım ettik’ diyor. ‘Ne yaptın’ diye soruyorum: ‘Gazete aldım dergi aldım’ diyor. Bir öğrenciyle konuşuyoruz: ‘Bizim okulda zarf dağıttılar körler adına’ diyor. Ya da ‘sizin derneğe bağışta bulunduk’ diyorlar.

Benim ricam engelliler adına dilenen bu kişilere para vermeyin verdirmeyin bu yazıyı da farklı ortamlarda paylaşır ve yaygınlaştırırsanız sevinirim.”

Demek ki o gazete-dergi paraları, okullarda körler adına dağıtılan zarflar falan hiçbirisi gerçek derneğe ulaşmıyor!

Önerim, yardımların doğrudan doğruya ihtiyaç sahibi kişi ve kuruma yapılmasıdır.

 

x   x   x

Günün sözü, Twitter’dan…


Tarih: 08.06.2017 Okunma: 787

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?