Membiç’i de Rusya haletli!

İsmail Hakkı CENGİZ - 05.03.2017

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

    

BBC.Türkçe'den

Haber, 3 Mart Cuma akşamı, gece yarısına doğru ajanslara düştü: Rusya ve Suriye Ordusu Menbiç’e girdi. Bilgi, ABD kaynaklıydı… Bölgeye binlerce kilometre ötedeki Amerika, Membiç hakkında bizi ve dünyayı aydınlattı.

Gece, saat 22:00 sularında haber sitelerine düşen habere göre; Pentagon sözcüsü, Albay Jeff Davis, AA muhabirinin sorusu üzerine, “Rejim ve Rusya’nın insanî yardım konvoylarıyla Menbiç’e  girdiğini ve yanlarında zırhlı araçların olduğunu fark ettik” dedi.

Rus kaynaklı şu açıklamayla da ABD’nin verdiği haber teyit edildi: “Rusya Genelkurmay Harekât Daire Başkanı Rudskoy, PYD'nin kontrolündeki Menbiç'in, bugünden itibaren Suriye Ordusu'na devredileceğini bildirdi.” (Yön Haber, 03.03.2017, 22:00)

x   x   x

AMERİKA, MENBİÇ’TE BAYRAK ÇEKMEMİŞ MİYDİ?

YPG/PKK’nın, “kırmızı çizgimiz olan Fırat”ın batısına geçmesi üzerine, 2016 yaz aylarında ne demiştik: “PKK Menbiç’i derhal terk etsin, yoksa vururuz”. Bunun üzerine, Menbiç’te bazı noktalara ABD bayrağı çekilmiş, ABD, “kara gücümüz” dediği, terör örgütü YPG’yi koruma altına almıştı.

Türkiye de, orada Amerikan kuvvetleri var diye Menbiç’e bir harekât düzenlemiyordu.

Lâkin son günlerde, Menbiç’ten çıkmazsa YPG’yi vuracağını yüksek sesle ilân etmişti.

Bu tartışmaların bölge aktörleri arasında zirve yaptığı sırada Rusya ön almış gözüküyor… Ön almış ve düğümü çözüvermiş!

Rusya’nın rejim güçleriyle birlikte Menbiç’e girmesine ABD’nin bir itirazı olmadığı anlaşılıyor. Çünkü Pentagon Sözcüsü, “Rusya bizi bilgilendirdi” diyor.

Peki, merak ediyoruz, Menbiç’te bayrağınız dalgalanıyor, orada bir takım unsurlarınızın olduğu anlaşılıyordu, onlara ne oldu?

Albay Davis’e bu sualin sorulması akıl edilememiş. O da bir açıklama yapmamış.

Bu vaziyette, ya ABD-Rusya arasında çok geniş kapsamlı bir anlaşma var, iki “büyük güç” Suriye’yi paylaşıyor veya Rusya, kendi ajandası dâhilinde rejimle ilerliyor, ABD ses çıkaramıyor.

x   x   x

TÜRKİYE AÇISINDAN DURUM NE?

Türkiye, Menbiç’ten PKK/YPG’nin çıkarılmasını istiyordu. YPG çıkarıldığına ve o topraklar asıl sahibine, yani Suriye’ye devredildiğine göre, Türkiye açısından sorun çözülmüş gözüküyor.

Bununla beraber, Ortadoğu’da zemin son derece kaygan, aktörler ise gayet kaypak… Menfaatlerimizi korumak için çok dikkatli olmak zorundayız.

 

x   x   x

ALMANYA’YI KINIYORUM

Türk Bakanların, Almanya’daki Türklerle toplantı yapmasını, halkoylaması çalışmalarını engelleyen Almanya’yı şiddetle kınıyorum. Tavırlarını antidemokratik buluyorum.

Tıpkı, Türkiye’deki muhalefetin halkoylaması çalışmasını engellemeye çalışan bütün ilgili ve yetkilileri kınadığım, tavırlarını antidemokratik bulduğum gibi!

 

x   x   x

Günün çizgisi, ofpof.com’dan…




Tarih: 05.03.2017 Okunma: 780

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?