Vatandaşta, yastık altında dövizin ne işi var?

İsmail Hakkı CENGİZ - 03.12.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.



Dövizdeki yükseliş “Çin işkencesi” gibi… Damla damla artıyor, duruyor, düşüyor gibi oluyor hooop tekrar yükseliyor. 3 Aralık 2016 itibarıyla dolar 3,50 TL, avro 3,75 TL.

Son üç ay içinde dolar 2,90, avro 3,20 seviyelerinden bu rakamlara 2 ileri 1 geri giderek, kuruş kuruş geldi.

Yani paramız, TL, dolar ve avro karşısında, Eylül başından beri %20 civarında değer kaybetti.

Dolar 3,30 TL seviyelerindeyken, TL’deki değer kaybını durdurmak için iktidar vatandaşa, “elinizdeki dövizi satın”, “yastık altındaki doları çıkarın, oyunu(!) bozun” çağrıları yaptı.

Vatandaş çağrıya uydu… Döviz bürolarının önünde kuyruklar oluştu. Lâkin dövizin ateşi düşmedi. Gördüğünüz gibi, o döviz bozdurmalarından sonra, döviz biraz daha yükseldi, TL biraz daha düştü. Demek ki vatandaşın elinde, öyle kayda değer bir döviz birikimi yokmuş!

Zaten niye ve nasıl olsun ki?

Büyük kitlelerin tasarruf edecek gücü yok, bir…

Vatandaşın dövizle ne işi var, iki?

200 bin nüfuslu bir ilin AKP’li belediye başkanının da çağrıya uyarak döviz bozdurduğunu, o ilin TV kanalı haber yapıyor… Güya Sayın Başkan’ı örnek gösteriyor. Ama şunu sormuyor: Sayın Başkan siz niye döviz bulunduruyorsunuz, dövizle ne işiniz var ki?

Birkaç sene evvel çocuğunu özel bir üniversitede okutan bir arkadaşım vardı. Döviz fiyatlarına karşı çok hassastı, gün gün takip ediyordu. Çünkü çocuğun okul taksitleri dolarla ödeniyordu. O durumdaki bir vatandaş döviz bulundurabilir ve zaten elden de çıkaramaz. Hatta alması lâzım ki gelecek dönemlerde zor durumda kalmasın. Burada onun kabahati yok… Devlete sormak gerek; Türkiye Cumhuriyeti’nin üniversitelerinde dövizle ücret belirlenmesine niçin izin veriyorsun?

Böyle mecburî ihtiyacı olanların dışında herhangi bir vatandaşın elinde, yastık altında döviz bulunduracağını düşünemiyorum. Elinde-evinde, hatta bankalarda döviz stoklayanlar “spekülatör”dür. Yani bildiğiniz vurguncudur. Eh, işimiz vurguncunun insafına kaldıysa, geçmiş olsun!

x   x   x

Ülkenin dövize çok mu ihtiyacı var?

Evet, çok çok çok fazla dövize ihtiyaç varmış!

2 Aralık gece haberlerinde Bengü Türk’e konuşan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, “2017’de Türkiye’nin, 165 milyar doları borç ödemesi, 35 milyar doları cari açık olmak üzere, toplam 200 milyar dolar civarında dövize ihtiyacı olduğu”nu söyledi.

Usta bunu nereden biliyor?

O bilmeyecek de kim bilecek?

Çünkü Erhan Usta, milletvekili olmadan önce Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzmandı.

Şimdi, anladınız mı telaşın, hatta paniğin sebebini?

 

x   x   x

Günün çizgisi, ingrum’dan…


Tarih: 03.12.2016 Okunma: 798

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?