El-Bab’ın kilidini kim açacak? Bu kapıyı kim zapt edecek?

İsmail Hakkı CENGİZ - 23.11.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.






İnternethaber.com'dan...


Dilimizde “kapı” anlamına gelen, sınırlarımıza 30 kilometre mesafedeki “El-Bab” hakkında BBC Türkçe bir analiz yayımladı. 18 Kasım tarihli analize göre, savaş öncesi 70 bin nüfuslu bir sanayi şehri olan El-Bab son derece stratejik bir önemde…

El-Bab, Akdeniz kıyısındaki Lazkiye’den başlayarak, İdlip, Halep ve Menbic’den geçerek Irak’a uzanan M4 otobanının üzerinde. Kuzeydeki Cerablus’u, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka ve Deyr ez Zor’a bağlayan yol El-Bab’da kesişiyor. Bu hat, IŞİD’in 2,5 yıl boyunca kuzeyden eleman getirdiği güzergâh oldu. IŞİD, burayı ikinci başkent olarak görüyor.

El-Bab, Rusya ve Suriye güçlerinin amansız bombardımanına hedef olan Halep’in hemen doğusunda… Esad, Halep’i büyük ölçüde ele geçirmiş vaziyette, tek direniş şehrin doğu semtlerinde… Suriye, El-Bab’ı ele geçirirse, Halep kuşatmasını tamamlamış olacak.

Peki, bu stratejik noktayı kim ele geçirecek? Kilidi kim açacak?

x   x   x

En yakın Türkiye, fakat…

El-Bab’a en yakın güç Türkiye… Daha doğrusu, bizim desteğimizdeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)Yenişafak’ın 13 Kasım tarihli manşet haberi şöyleydi: “ÖSO, El Bab’a yürüyor: Son 2 kilometre”. Gelin görün ki o 2 kilometreye 10 gündür ulaşılamadı.

Neden?

Çünkü IŞİD bu ilçeyi de kaybederse, elinde sadece Rakka kalacak. Onun için, Cerablus’ta yaptığı gibi El-Bab’ı terk etmiyor.

El-Bab’ın Türkiye’nin desteklediği ÖSO’nun eline geçmesi Türkiye’ye birçok üstünlük sağlayacak… Türkiye’nin Suriye’deki rolü artacak. Daha derinlikli bir “güvenli bölge” yaratabilecek. Binlerce Suriyeli sığınmacı evlerine dönebilecek. Ayrıca, terör örgütü YPG’nin Afrin ve Kobani kantonlarını birleştirmesine de engel olacak.

Bu kilit ilçeyi; Rusya’nın desteğindeki rejim güçleri ve ABD desteğindeki YPG de almak istiyor. IŞİD ise vermek istemiyor.

Önümüzde çok çetin bir mücadele var!

 

x   x   x

Dost-Doğru

Dost ona derler ki doğrusun demez,

Dost ona derler ki doğrusunu der!

Ziya Paşa (1825-1880)

 

x   x   x

Günün çizgisi, Gırgır’dan, 16 Kasım…


Tarih: 23.11.2016 Okunma: 764

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?