Trump kazandı, ‘ümmet de kazandı’ mı?

İsmail Hakkı CENGİZ - 09.11.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.




17 Haziran 2016 tarihli, “Bu Trump akıllı birine benziyor, belki de Türk dostu” başlıklı yazıda, özetle, “Trump, ‘Suriye’den göçün önlenmesi için bu ülkede güvenli bölgeler oluşturulmasını, masrafın da muazzam paraları var dediği Körfez ülkeleri tarafından ödenmesini istedi.” demiş ve “Tâ Amerika’dan vaziyeti gören, bunları düşünen Trump’a hayret ettim. Önyargılı olmamak lâzım, acaba, Türk dostu mu dedim?” şeklinde şakayla karışık sormuştum.

Suriye’yeyle ilgili, “IŞİD’in kökünü kazımak”, “Rusya’yla anlaşarak krizi çözmek” gibi Türkiye’nin menfaatine olabilecek başka vaatleri de var… Onların ve hele şu “güvenli bölgeler” hedefinin gerçekleştirilmesi, “göçmen” meselesinde bizi oldukça rahatlatabilir.

Fakat Trump’ın kazanması, genel olarak Müslümanların kazanması anlamına gelir mi?

Amerikan seçimlerinin yapıldığı 8 Kasım Salı günü, Twitter’da ilginç paylaşımlar oldu: Yukarıdaki resim eşliğinde, “Trump kazanacak, ümmet kazanacak” şeklinde bazı mesajlar geldi.

Şu ülke, bu ülke değil…

Şu millet, bu millet değil; “ümmet” kazanacak! Vurgulanan kavram “ümmet”! Yani bütün Müslümanlar! Bu twitleri gönderenler, “Ümmet” vurgusu yaptıklarına göre, ümmetin menfaatlerini bütün diğer menfaatlerin üzerinde tutuyorlar demektir… Bunu yaparken de ümmetin ve dünyanın durumunu iyi değerlendiriyorlar, olayları ve gidişatı yakından takip ediyorlar demektir!

İlk dedikleri çıktı: Donald Trump kazandı!

Peki, dedikleri gibi, “ümmet de kazandı” mı? Kazanacak mı?

Neye dayanarak “ümmet kazanacak” dediler?

Öncelikle, Amerikan yönetimlerinin İsrail hakkındaki yaklaşımlarını hatırlamak almak lâzım… Bütün ABD yönetimleri İsrail yanlısıdır, Cumhuriyetçiler ise İsrail yanlılığı konusunda militandırlar. Bush’u hatırlayın. Bu konuda Trump’ın Bush’tan farklı olacağını düşünmek abesle iştigal.

Trump’ın Müslümanlar hakkındaki özel düşüncelerine gelince; daha “aday” bile değilken, BBC Türkçe’nin yayınladığı Trump’un politika ve inançlarından oluşan 10 maddenin birincisi şuydu:   “ABD’deki camiler gözetim altında tutulmalı. Müslümanlar, emniyet güçlerince terörle mücadele kapsamında fişlenmeli.” (08Aralık 2015)

“Ümmetçi”lerin, bu kadar açık bir İslam karşıtının kazanmasından “ümmetin” de kazanacağı sonucunu çıkarması çok garip!

Acaba, ümmet ne kazanacak, nasıl kazanacak?

Söyleseler de öğrensek!

 

x   x   x

EVİM

Bir yeni nesil geldi, üst üste binenlerden;

Göğe çıkayım derken boşluğa inenlerden…

Necip Fazıl KISAKÜREK


x   x   x

Günün çizgisi, Washington Post’tan…

Tarih: 09.11.2016 Okunma: 766

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?