‘Musul’da her şey Türkiye’nin istediği gibi’ mi gidiyor?

İsmail Hakkı CENGİZ - 04.11.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


İktibas Dergisi'nden


Görüşlerine önem verdiğim, sınıf arkadaşım E.Kur.Alb. Savaş Biçer, CNNTürk’te, “Musul’da her şey tam da Türkiye’nin istediği gibi gidiyor” dedi.(1)

Tabii buna canı gönülden inanmak istiyor insan… Lâkin bölgede meydana gelen hadiseler ve sahadan gelen haberler kafalarda derin soru işaretleri bırakıyor…

Bunlara madde madde bakalım ve Türkiye’nin millî menfaatlerine uygun olup olmadığını inceleyelim:

1. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (İKBY) Başkanı Mesut Barzani etki alanını ve kontrol ettiği bölgeyi genişletiyor. Söz konusu yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, “Musul’dan sonra bağımsızlığı konuşacağız” diyor. Bu haberi yayımlayan BBC Türkçe, Mesut Barzani’nin, “Bağımsız bir Kürdistan için izin isteyecek değiliz” sözlerine de yer verdi.(2) 

Bu gelişmeler, yani Barzani’nin etki alanının genişlemesi, bağımsızlığa biraz daha yaklaşması Türkiye’nin “tam da istediği bir şey” mi? Irak’ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt devletinin kurulması Türkiye’nin menfaatleriyle nasıl örtüşüyor?

2. Türk askerî üssünün bulunduğu Başika’dan gelen haberler birbiriyle çelişkili… Biz peşmergeye, onun talebi ile topçu ateş desteği verdiğimizi söylerken, İKBY sözcüsü Safin Dizayi ise, “Peşmerge güçlerinin Türkiye’den yardım istemediklerini” belirtti.(3)

Savaş Biçer’in, CNN Türk’te konuştuğu saatlerde, Euronews, Başika’dan panik halinde kaçan sivillerin görüntü ve konuşmalarını yayınlıyordu.(4)

Burada meselenin iki yönü var: Birincisi, Başika, siviller için güvenli değilse, oradaki askerlerimiz için güvenli midir, endişesi!

İkincisi, Musul’un her yerinden kuzeye doğru başlayan ve ivmesi gittikçe artan göç dalgaları. Kuzey Irak’taki BM kampları şimdiden doldu. Bölgede, bu göçmenleri alabilecek, onları barındırabilecek bir imkân ve kabiliyet yok. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve uluslararası yardım kuruluşları göçmen sayısının bir milyona ulaşabileceğini öngörüyor.(5) Bu kadar göçmenin Türkiye sınırına dayanmasından başka bir çareleri var mı? Bu hâl Türkiye için yeni bir sığınmacı krizi anlamına geliyor. Öte yandan, bu göç Musul’un demografik yapısını nasıl etkileyecek? Göçenlerin ne kadarı evlerine dönebilecek? Onların yerine kimler yerleştirilmeye çalışılacak? Burada, Türkiye’nin menfaatleriyle örtüşen bir durum var mı?

3. Musul operasyonunun patronu Amerika Birleşik Devletleri’dir. Bu ülkenin, Irak ve Suriye’deki uluslararası koalisyon güçleri komutanı Korgeneral Stephen Townsend, PKK’nın Suriye kanadı YPG/PYD’nin “Rakka operasyonunun bir parçası olacağını” söyledi.(6)

Suriye’deki kolu’yla kol kola operasyon yapan ABD’nin, Irak’ta, PKK ile işbirliği yapmayacağının bir garantisi var mı? Gelen haberler, peşmergeyle birlikte 4-500 PKK militanının Musul’u “kurtarma” operasyonuna katıldığını bildiriyor. Nitekim Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, “en büyük endişemiz Sincar-Telafer arasında bir PKK koridorunun açılmasıdır” açıklamasında bulundu. (7)

Başka bir haber ise, “21 Ekim akşamı Kerkük’e saldıran ve kentin yarısına hâkim olduğunu açıklayan IŞİD’e karşı ABD’nin hava harekâtı yaptığını ve ardından PKK’nın Kerkük’e girdiğini” bildiriyor. Haberde, Türkçe Konuşan Ulkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin PKK’lıların Kerkük’e girdiğini duyurduğu söylendikten sonra, derneğin şu açıklamasına yer verildi: “Son günlerde Suriye ve Irak'ta DEAŞ'la mücadele sırasında PKK'lı teröristlerin haberleri yürütülen kampanya ile taraflı yapılmaktadır. Terör örgütü üyelerinin foto ve görüntüleri sözde teröre karşı mücadele eden savaşçılar algısı oluşacak şekilde yapılmaktadır.” (8)

Bu konuda yeni bir haberi de bugün (01 Kasım 2016) Yeniçağ’da yayınladı. “PKK Kerkük’te Türkmen kıyımına başladı” balıklı habere göre; “Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Halep'te 500 bin Türkmen nüfusunun eritilmeye çalışıldığını, PKK'nın Kerkük'te Türkmenleri tek tek öldürdüğünü söyledi.”(9)

Musul meselesinden ayrı düşünülemeyecek olan Kerkük’teki bu gelişmeler Türkiye’nin menfaatine midir? Bir Türkmen şehri olan Kerkük’te ne kadar Türkmen kalmıştır? Kerkük’ün geleceğinden endişe duymamak mümkün müdür?

4. Irak ordusu ve peşmerge güçleri Musul’u güney, kuzey ve doğudan kuşatırken, batı yönünü açık bırakıyorlar. Böylece, Amerika’nın, IŞİD’in o istikametten Suriye’ye kaçmasını istediği değerlendirmeleri yapılıyor. Bulunduğu yerde etkisiz hale getirilmeyen bir IŞİD, nereye giderse gitsin, bunun bizim menfaatimize olduğu söylenebilir mi?

 

x   x   x

 

Bizim millî menfaatimiz ne, Musul’da olan ne?

 

Bizim millî menfaatimizin, Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanması olduğu konusunda herhalde hemfikiriz! Yukarıda sıralanan gelişmeler, Irak’ın bütünlüğünü sağlamaya doğru mu gidiyor yoksa parça parça edecek bir istikamette mi ilerliyor?

Öte yandan, bizim insanî talebimiz; hiç kimsenin evinden-barkından koparılmamasıdır. Koparılanların tekrar evlerine yuvalarına dönebilmeleridir. Herkesin kendi ilinde, ilçesinde, köyünde yaşayabilmesidir. Kimsenin mülkünün üzerine başka birilerinin çökmemesidir. Bu aynı zamanda, göçmen-sığınmacı meselesine de en etkin çözüm olduğundan millî menfaatimizin gereklerindendir.

Buna göre, yukarıdaki maddelerde Türkiye’nin menfaatine olup da bizim göremediğimiz ne varsa, gösterilebilir ve “Irak’ta her şeyin tam da Türkiye’nin istediği gibi gittiği” kanıtlanabilirse, hakikaten çok sevinecek, çok rahatlayacağız.

 

-------------------------------

Kaynakça:

 

(1): CNNTürk, Eğrisi Doğrusu, 28 Ekim 2016

(2): http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37789825, BBC Türkçe, 28 Ekim 2016

(3) : http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37789825, BBC Türkçe, 28 Ekim 2016

(4) : Euronews akşam haberleri, 28 Ekim 2016

 (5) : http://akademikperspektif.com/2016/10/24/musulda-ilk-haftanin-goruntusu/, Çağrı Erhan, Akademik Perspektif, 24 Ekim 2016

(6) : http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37782548, BBC Türkçe, 26 Ekim 2016

(7) : http://www.benguturk.com/ersad-salihi-den-benguturk-e-ozel-aciklamalar_d19569.html, Bengü Türk, 20 Ekim 2016

(8) : http://www.haberyirmi.net/2016/10/kerkukte-son-durum-pesmerge-kact-abd.html, haberyirmi.net, 22 Ekim 2016

(9) : http://www.yenicaggazetesi.com.tr/pkk-kerkukte-turkmen-kiyimina-basladi-149372h.htm, Yeniçağ, 01 Kasım 2016

x   x   x

Günün çizgisi, twitter’dan…

- Niye kafestesin?

- Çünkü konuşuyorum!


Tarih: 04.11.2016 Okunma: 811

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?