Irak’ın ‘milis’ gücü Haşdi Şabi nedir, kimdir?

İsmail Hakkı CENGİZ - 27.10.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür

.



Kimine göre şeytan, kimine göre tamamen haktan-halktan yana… Anadolu Ajansı’na (AA) göre sayıları 300 bini bulan “milis” gücü! Gerçi, kimse bu kadar büyük bir rakamı telaffuz etmiyor, diğer kaynaklar, 150 bin civarında olduğu bildiriyor.

300 bin de olsa, 150 bin de olsa çok büyük bir güç… Bu kadar büyük ve etkin bir gücün gerçeği mutlaka ortaya çıkarılmalı…

AA şu bilgileri veriyor: “Irak'ta DAEŞ'in Haziran 2014'te Musul'u ele geçirmesi, akabinde Enbar ve Tikrit'te de kontrolü sağlamasının ardından Şii dini otorite Ayetullah Ali es-Sistani'nin ‘cihat’ çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve Sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Söz konusu oluşum, Musul, Tikrit ve Enbar'da DAEŞ'e karşı direniş gösteremeyen ve kırılma yaşayan Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kurulmuş olsa da, daha sonra Sünnilere yönelik Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde mezhepçi tutum sergileyip zaman zaman ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında yağma gibi insan haklarını ihlal eden eylemlerde bulundu.”

Bu görüşleri, Sünni hassasiyetle yayın yapan TV kanalları, daha da ileri götürerek, neredeyse, Haşdi Şabi’yi şeytanlaştırıyor.

Sünni oldukları çok açık olan Kudüs TV’nin yayıncı ve yorumcuları ise, Haşdi Şabi’nin sadece Şiilerden meydana gelmediğini, içinde 30 bin kadar Sünni ve ayrıca Hristiyanların da bulunduğunu, etnik olarak ise Arap, Kürt ve Türkmenlerden teşekkül ettiğini söylüyorlar. Geçen hafta içinde, Kudüs TV’ye katılan, Irak Türkmen Milliyetçi Hareket’inin Bşk. Yrd. Abdullah Bayatlı ve Kerkük’te bir camii imamı olan “şeyh” Bayatlı, “Haşdi Şabi’nin sadece Şii milisler olmadığını, içinde Sünnilerin de olduğunu” söylediler. Haşdi Şabi içinde Türkmen varlığına da vurgu yapan Bayatlı’lar, “söz konusu yapının içinde yanlış yapanların bulunabileceğini fakat bunların ayıklandığını” da ilave ettiler.

x   x   x

Haşdi Şabi devlete bağlı bir güç

Bu güç aleyhine konuşanlar, Haşdi Şabi’yi, gönüllü olmakla beraber, bir “başıbozuklar” ordusu gibi göstermeye çalışıyorlar. Oysa 150 bin kişilik bu ordu, hükümete bağlı, bütçesi olan, komutanlarını hükümetin atadığı bir devlet gücü. Hükümetin Haşdi Şabi’ye ayırdığı kaynak, 2015’te 60 milyon, 2016’da 135 milyon dolar. (Kudüs Tv, 24.10.2016)

Habertürk internet sitesinin 17 Ekim 2016 tarihli haberine göre, “Sünni yerleşim yerlerinde yaptığı sivil katliamları ve Sünni camileri yakmasından sonra Irak hükümetinin liderini değiştirdiği, halen İran etkisinde olduğu bilinen örgüt.”

Bu bilgilerden anlaşıldığı gibi, Haşdi Şabi Irak hükümetinin kontrolünde bir silahlı güç.

İran etkisinde olduğu, Sünni yerleşim yerlerinde katliam yaptığı anlaşılıyor ama bundan dolayı Irak hükümetinin liderini değiştirdiği de anlaşılıyor.

Bu gücün kontrolü konusunda bazı zafiyetler olduğu belli. Ama bunun sadece Şiilerden oluştuğu, Sünni karşıtı olduğu propagandaları gerçekçi değil. Kontrolünün hükümetçe tam olarak sağlanması durumunda, çok din-mezhepli ve çok kimlikli yapısıyla, Irak’ta birlik ve bütünlüğün sağlanmasına büyük katkı ve yardımlarda bulunabilecek bir oluşum.


x   x   x

Günün çizgisi, derindusunce.org’dan…


Tarih: 27.10.2016 Okunma: 795

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?