Slovenya, Slovakya, Balkanlaşma ve ‘Yeni Kerbela’ Yemen

İsmail Hakkı CENGİZ - 16.10.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.




Slovenya; eski Yugoslavya’dan ayrılan 7 devletten biri… Eski Yugoslavya’nın en batısındaki bölgeyi teşkil ediyordu. Batısında İtalya, doğusunda Hırvatistan, kuzeyinde Macaristan ve Avusturya, güneyinde Adriyatik denizi bulunur. Dolayısıyla bir Balkan devleti olmanın yanı sıra, bir Akdeniz ülkesidir. Başkenti Lüyibliyana olan, 2 milyon nüfuslu küçük bir devlettir.

Slovakya ise, Orta Avrupa’da, Polonya, Ukrayna, Macaristan, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’yle çevrili bir kara ülkesidir. Bu da, başkenti Bratislava olan, 5,5 milyon nüfusu küçük bir devlettir. Eski Çekoslovakya’dan kopmuştur.

x   x   x

Balkanlaşma

“Balkanlaşmak” kavramı ilk defa Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılan ve bölgede 19’ncu yüzyılın başından bu yana yaşanan şiddetli savaşları, parçalanmaları, ayaklanmaları,  katliamları ve karışıklıkları tarif etmek için kullanılmıştır.

“Balkanlaşma”! Bu kavrama bir mim koyun! Bunu hep aklınızda tutun!

Çünkü görüldüğü gibi, “Balkanlaştırma” bitmemiş, günümüzde de sürüyor… Çekoslovakya 2 parçaya, Yugoslavya 7 parçaya bölünüyor… Slovenya dışındaki diğer 6 parçayı da hatırlayalım: Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosava, Karadağ ve Makedonya.

Türkiye için de, “şiddetli savaş”, “parçalanma”, “ayaklanma”, “katliam” ve “karışıklık” planları biyerlerde pişiriliyor mudur, dersiniz?

x   x   x

Ora Yemendir

Yemen’de, iki yıla yakın süredir bir yangın, bir felaket var… Katliamlar yapılıyor… Dünya, İslam âlemi ve Türkiye sağır ve ilgisiz. Zaten katliamı Müslüman Müslüman’a yapıyor. 3 gün evvel bir taziye evini vuran Suudi Arabistan en az 140 kişiyi katletti.

12 Ekim akşamı, Kudüs TV, ekranı ikiye ayırarak, sol tarafı Suudi Amerika, sağ tarafı da “Yeni Kerbela Yemen” şeklinde gösterdi. Sol tarafta ABD Başkanı ve Suudi Kralı vardı… Sağ tarafta ise Yemen’deki içler acısı yıkım, yangın, yaralanma, ölüm, açlık, susuzluk, ilaçsızlık manzaraları geçiyordu.

Yemen, Arabistan’ın güneyindeki 25 milyon nüfuslu fakir ülke… Başındaki Suud yanlısı Başkan’ı halkı indirdi diye, Suudi Arabistan’ın başını çektiği “koalisyon” güçleri iki yıldır, bu ülkeye ölüm yağdırıyor.

Bu ülkenin biraz kuzey ve batısına düşen Irak ve Suriye’deki insanî felaketleri biliyorsunuz.

Türkiye; başta bahsettiğim Avrupa ülkeleri ile Yemen coğrafyasının tam ortasında bulunuyor.

Buraları bölüp parçalayan, karıştıran iradenin Türkiye’yi rahat bırakacağını düşünebilir misiniz?

Hem, bir zamanlar adına hüzünlü türküler yakılan, “Yeni Kerbela Yemen” hakkında Türkiye’nin bir sözü olmayacak mı?

Olmalı!

Tık yok!

 

x   x   x

Günün çizgisi, Twitter’dan (11 Ekim)…


Tarih: 16.10.2016 Okunma: 760

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?