Ortadoğu ve dünyada daha zor günlere doğru mu?

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.10.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Suriye’de ABD-Rusya arsındaki ipler koparsa ne olur?

Elbette çok daha kanlı, çok daha acılı, bütün Ortadoğu, hatta dünya için çok daha zor bir dönem başlar… Ki, gidişat o yönde…

Dünya tarihinde ilk defa ABD-Rus silahlı kuvvetleri, âdetabirbirine sürtünecek kadar yakın konuşlanmış vaziyette… Nitekim zaman zaman sürtünüyorlar… Hatta bir diğerini vurdukları oluyor. ABD’nin 17 Eylül’de vurduğu Suriye askerleri arasında Rusların bulunduğu da ajanslara düşmüştü.

O hadiseden sonra iki “büyük güç”ün birbirine olan güveni iyice azaldı…

Sahada ortak “barış” ve “çözüm” arayan ABD ve Rusya’nın teması kesmesi gündemde…

Haddizatında, her ikisinin amacı da Suriye’yi “yutmak” olan iki büyük gücün ortak barış ve çözüm çabaları sun’i idi… İkisini birden tatmin edecek bir çözüm bulunması imkânsızdır.

Amerika, Rusya’nın Halep’i kuşatmasından son derece rahatsız… Çünkü eğer Halep Esad rejiminin eline geçerse, bu, Rus ve rejim güçlerine hem çok büyük bir moral, hem de jeopolitik üstünlük kazandıracak. O üstünlükle Suriye’nin toprak bütünlüğüne doğru dev bir adım atılmış olacak. Rus yanlısı rejim, ülke bütünlüğünü sağlarsa, artık Amerika’nın Suriye’de, değil üstünlüğü, varlığının bile anlamı kalmamış olacak.

Amerika’nın böyle bir yenilgiyi kolayca kabul etmesi elbette beklenemez… Bu ihtimali görünce, gözünü iyice kararttı ve “yanlışlıkla”, içinde Rus askerlerinin de bulunduğu Suriye güçlerini vurdu.

Rusya, Suriye askerini –bibakıma Rus askerini- vurup IŞİD’in önünü açan Amerika’yı görmezden gelecek veya ona göz yumacak kadar enayi değil! O da Amerikan yanlısı silahlı muhalefeti daha şiddetli vurmaya başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Sanırım, görüşmeleri askıya almanın eşiğindeyiz” diyor. Rusya ise, öteden beri yaptığı karşı suçlamada ısrar ediyor; “ABD, terörist unsurlara silah ve destek veriyor”.

Karşılıklı suçlamalar böyle sürüp giderken, ABD’den gerilimi tırmandıran bir açıklama geldi… Washington, “Suriye konusunda Moskova ile işbirliğinin sonlandırılmasının, Rus kentlerini saldırıların hedefi haline getirebileceği belirtilmiş, Moskova bu açıklamayı ‘tehdit ve şantaj’ olarak nitelemişti.” (Euronews, 30.09.2016)

Bu tehdit ve şantaja pabuç bırakmayacağını göstermek için olsa gerek, Rusya, Suriye harekâtında daha fazla uçak kullanacağını ilân etti. (Euronews, 01.10.2016)

Tabii o daha fazla uçak ve silah kullanınca, ABD ve AB de daha fazlasını sahaya sürecek… Bu ise daha fazla “yanlışlıkla vurmak”, çok daha fazla kan, gözyaşı ve ölüm demek!

Belki de savaşın yayılması, hatta ve hatta Rusya ve ABD’nin doğrudan çatışma ihtimali demek!

Kıyamet senaryosu!

 

x   x   x

Günün çizgisi,Twitter’dan…


Tarih: 02.10.2016 Okunma: 734

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?