‘Fırat Kalkanı’, ÖSO ve Amerikan oyunları

İsmail Hakkı CENGİZ - 26.09.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.




Bildiğiniz gibi, Türkiye, Suriye’ye, MARE hattındaki IŞİD’i temizlemek, aynı zamanda, PKK uzantısı YPG’nin Fırat’ın batısına geçmesini önlemek, geçenlerin de geri dönmesini sağlamak için girdi.

Bu hedeflere ulaşmak için kiminle işbirliği yapmıştı?

Özgür Suriye Ordusu’yla (ÖSO)!

Bendenizin, “IŞİD’e karşı en ciddi harekât” diye nitelediğim bu harekâtın bir aylık bilançosu ne?

Maalesef, en az üç açıdan büyük bir hayal kırıklığı!

Harekâtın başında, “bizimle birlikte olduğu”nu, hatta “ortak hareket ettiği”ni söyleyen ABD, önce, terör örgütü YPG’yi korumaya aldı. Türkiye’nin, YPG’nin elinde bulunan Menbiç’e yürümesini engelledi. Bu birinci hayal kırıklığıydı…

İkincisi daha vahim, Ahmet Takan’ın bildirdiğine göre; “ÖSO’nun ele geçirdiği Çobanbey civarındaki köyleri, IŞİD, Amerikan desteğiyle geri aldı.” (Yeniçağ, 25.09.2016)

İnce dikkat gerek, IŞİD’i kim desteklemiş?

Onunla mücadele ettiğini söyleyen Amerika!

Üçüncüsü, olayları takip edenlerce baştan öngörülüyordu… Bizim de “derme çatma bir yapı” dediğimiz ÖSO’nun “Türkiye’yi satması”… Takan’ın bildirdiğine göre, “ÖSO’nun Arap bileşenleri IŞİD saflarına geçti”. Daha evvel de olduğu için biz bunu bekliyorduk ama ÖSO’ya güvenenler için büyük bir hayal kırıklığı olsa gerek!

x   x   x

ABD’ye rağmen harekât devam edebilir mi?

Görüldüğü gibi, Suriye’deki harekâtımız, bizimle “müttefik” olduğunu söyleyen “büyük güç” tarafından sekteye uğratılıyor. Amerika, sadece, “kara gücümüz” dediği terör örgütü YPG’yi değil, güya “mücadele ettiği” IŞİD’i de korumaya alıyor.

Öte yandan, “piyade” gibi kullandığınız ÖSO çözülüyor, dağılıyor, hatta Arap bileşenleri IŞİD’a katılıyor… Bu şartlarda harekâta nasıl devam edeceksiniz?

x   x   x

ABD, Suriye askerini yanlışlıkla mı vurdu?

Türkiye, Amerika’ya “Rakka’ya birlikte girelim” teklifi yaparken, ABD, Rakka’da IŞİD’le çarpışan Suriye askerini vurdu. Bir saat süren hava saldırısında 62 asker öldü. ABD, bunu “yanlışlıkla” yaptığını, “tazminat ödemeye hazır olduğunu” söyledi.

Bu “yanlışlık” IŞİD’in işine yaradı. Rejim güçlerine kaptırdığı yerleri yeniden ele geçirdi.

Şimdi, yukarıdaki bilgileri de göz önüne alarak soralım: “Amerika, rejim güçlerini hakikaten yanlışlıkla mı vurdu”?

Pek yanlışlık yapmış gibi gözükmüyor… “Büyük güç” büyük oyun oynuyor. Hem IŞİD’in hem YPG’nin iplerini elinde tutuyor. IŞİD’e “kaç”, YPG’ye “tut” diyor!

Bir sual daha beyinlerde kuyu açıyor: ABD, Türk askerini de “yanlışlıkla” vurur mu?

Çünkü daha önce olmayan bişey değil… 1992 yılının tam da bu mevsimiydi… Ortada savaş falan da yoktu… Bir tatbikat esnasında, “Muavenet” adlı muhribimiz ABD füzesince “yanlışlıkla vurulmuş”, pek çok askerimiz şehit olmuştu.

Bu tür yanlışlıkları nedense hep “büyük güç”ler yapıyor!

Şimdiye kadar, hiçbir küçük devletin büyük bir devlet askerini “yanlışlıkla” vurduğunu duymadık.

 

x   x   x

Günün çizgisi, Twitter’dan…


Tarih: 26.09.2016 Okunma: 792

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?