Çin ordusu Suriye’ye gelirse…

İsmail Hakkı CENGİZ - 22.08.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.



hurhaber.com'dan...


Gelir mi, gelir!

Türk Ordusu bundan 65 sene evvel, Çin dolaylarına, Korelere gidebildiğine, oralarda savaşabildiğine, destanlar yazabildiğine göre, Çin Ordusu da, bu iletişim ve ulaşım çağında, şuraya, burnumuzun dibine pekâlâ gelebilir!

Geçen hafta içinde Suriye’yi ziyaret eden Çinli Amiral Guan Youfei, “Çin ve Suriye ordusunun geleneksel dostluk ilişkisi vardır. Çin Ordusu şimdi Suriye ordusuna yardım ve işbirliği arzusundadır” diye konuştu. (Hürriyet, 19/08/2016)

Çin ordusunun Suriye ordusuyla nasıl “geleneksel bir dostluk ilişkisi” olduğunu pek anlamadık ama Çin’in Suriye’ye müdahil olma konusunda epeyce hevesli olduğu açık!

Çinli amiral, Suriye’de sadece Suriyeli yetkililerle değil, Rus yetkililerle de görüşmüş. Demek ki Suriye’ye “Çin yardımı” Rusya’yla birlikte organize ediliyor.

Çinli amiral, “Suriye ordusuyla askerî eğitim ve insanî yardım” konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı. Bu sözlerden, Çin’in “kara kuvvetleri” unsurlarıyla Suriye’ye geleceği anlaşılıyor. Çinlilerin kalabalık bir birlik halinde gelmeleri kuvvetle muhtemeldir. Çünkü personel konusunda hiçbir sıkıntıları yok. Gayet gür bir “insan kaynağ”na sahipler.

Çin’in Suriye’de sahaya çıkmasıyla Amerika ve Avrupa’nın işi biraz daha zorlaşacak! Çin desteği, Suriye’deki dengeleri, biraz daha Esad rejimi-Rusya lehine değiştirecek…

Sual şu: Suriye, toprak bütünlüğünü yeniden tesis edebilecek mi?

Durum son derece karışık!

Rusya, rejimin yanında durduğu halde, ülkenin kuzeyine el koyan ve el koyduğu alanları ABD’nin desteğiyle sürekli genişletmeye çalışan YPG’ye ses çıkarmıyor… Hatta Moskova’da ofis açmasına izin vererek zımnen destekliyor.

Rejim ise, dün (19/08) ilk defa, Haseke’deki YPG’yi hava unsurlarıyla vurdu.

Rejim, PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD/YPG ile etkin mücadeleye devam edecek mi? Rusya, bu konuda da Esad’ı destekleyecek mi? Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya’nın, bu konuda da rejimin yanında olması beklenir. Eh, Çin de yardımcı olacağına göre, Rusya-İran-Çin işbirliği, Batı’yı ve sahadaki diğer silahlı unsurları, cihatçıları, teröristleri geriletebilir. Bu işbirliği sayesinde Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda epeyce mesafe alınabilir.

 

x   x   x

KİM?

Her gün biri çıkar, başlar ben ben demeye,

Altınları, gümüşleriyle övünmeye.

Tam işleri dilediği düzene girer,

Ecel çıkıverir pusudan: Benim ben, diye.

Ömer HAYYAM


x   x   x

Günün çizgisi, Twitter’dan


Tarih: 22.08.2016 Okunma: 826

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?