Turist gırla, alışveriş dorukta, ekonomi tıkırında

İsmail Hakkı CENGİZ - 16.07.2016



Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Yayınını alabildiğim bir tane yerli ekonomi kanalı var: Bloomberg HT… Bu kanal, gün boyu borsa, döviz, altın ve petrol fiyatları, faiz oranları, çapraz kurlar, Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerindeki ekonomik hayatı ve haberleri ekrana taşıyor. Bilhassa ülkemizden gayet “pembe” haberler verme gayreti içinde… Lâkin günde 22 saatlik ekonomi programını nasıl dolduracaksınız?

Pek çok konuyu ve konuğu ekrana getiriyorlar. Konukların çoğu “pembe” tablolar çizmeye çalışıyor ama arada şikâyetçiler de çıkabiliyor. Misal, 14 Temmuz günü, öğle saatlerinde turizmciler konuk olmuştu… Turist sayısının geçen yıllara oranla yarı yarıya düştüğünü, bunun 8-9 milyar dolarlık bir kayba sebep olduğunu, işsizliği artıracağını dile getirdiler.

Ertesi sabah, bu konuda ne diyor diye Milliyet Ekonomi sayfasını açtım.

İyi ki açmışım!

Turizmcilerin çizdiği karamsar tablodan eser yok… Tam tersine insanı ferahlatan, yüz güldüren haberlerle dolu. Belki gözünüzden kaçmıştır, bu güzel haberlerden mahrum olmayın, siz de ferahlayın diye aktarıyorum. İşte yüz güldüren ekonomi haberlerinden bir demet:

“Bşb. Yard. Mehmet Şimşek: Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinde ciddi artış var.”

“Sanayi yüksek vitese taktı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6 arttı.”

“Et fiyatlarında indirim yolda. Etin kilosu 5-6 lira düşecek.”

“TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu açıkladı: Mısır’a iş heyeti gidiyor.”

“Suriye’ye ihracat başladı, 1.000 ton patates ve kuru soğan gitti.”

 “Kurban Bayramı için rezervasyonlar başladı.”

Turpun büyüğü heybede! Haberlerin kralını en sona sakladım:

“20 saat uçup alışverişe geldiler.” Detaylar şöyle:

1 Temmuz'da başlayan İstanbul Shopping Fest'in de etkisiyle yüzde 70'e varan indirimlerden yararlanan yabancıların 2 ay daha Türkiye'de kalacağı tahmin ediliyor.

Yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği noktalardan biri olan Mall of İstanbul'da da hareket sürüyor. Torunlar GYO Gn. Md. Yard. İlham İnan Dündar, AVM'nin 9 günlük tatilde 600 bin ziyaretçi ağırladığını açıkladı. Bu sürede yabancı ziyaretçi sayısının 30 bin 11 olduğuna dikkat çeken Dündar, şunları anlattı: ‘Ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Katar, Irak, Lübnan gibi Körfez ve Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra farklı ülkelerden de çok sayıda yabancı ziyaretçilerimiz oldu. Bayramın ikinci gününden itibaren Nijerya, Endonezya, İran, Moldova, Ukrayna, Romanya, Bosna, Litvanya, Bulgaristan, Pakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Moğolistan’dan gelenler oldu.”

BloombergHT’ye konuşan turizmciler bunlardan haberdar değil herhalde! Hep “bardağın boş tarafı”nı gördükleri anlaşılıyor. Arada, bardağın dolu tarafını da görmek lâzım.


x   x   x

Neyzen Tevfik’e rahmet dileklerimle…

 

Ne desem?

Her yanından kemirir yurdumuzu azgın bir hırs,

Çekilen kahra lütuf, çileye ihsan mı desem?

Gözünü açma da sen, var elin fikrine uy,

Eli dinle, ele bak, el sözüne kan mı desem?

Neyzen Tevfik

 

x   x   x

Günün çizgisi, Twitter’dan…


Tarih: 16.07.2016 Okunma: 788

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?