'MEKKE'DE BİR HANE...'

İsmail Hakkı CENGİZ - 22.06.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.



Ramazan geldi geçiyor… Manevî iklimine girebildik mi?

Kardeşlik duyguları öne çıkacağına, ayrışma, kutuplaşma, düşmanlık, gerginlik öne çıkmadı mı?

Uzun yaz günleri fırsat bilinip Ramazan’ın, Oruç’un –ki kendini tutmak manasındadır- o muazzam uhrevî havası yaşanıp paylaşılacağına, “iftarda ne yiyelim, sahurda ne yiyelim?” sığ muhabbetleriyle harcandı. Dinî programlar, “damla orucu bozar mı, makyaj orucu bozar mı?” saçmalıklarıyla heba edildi.

Kendini tutmak, hoşgörü, tahammül zirve yapacağına kendimiz gibi düşünmeyenlere, hele oruç tutmayanlara öfke, hatta saldırılar zirve yaptı.

Neyse, şimdi ben de olumsuzluklar listesini uzatmayayım. Nadiren de olsa güzel şeyler de gördük. Ramazan’ın tam ortasında, 15’nci akşamı, Semerkand TV’deki iftar programında, genç bir hoca, “akrabalık bağları”ndan bahsetti. Cennet yolunun akrabalarla iyi ilişkilerden geçtiğini anlattı. Akrabalarla bağı çok önemli buluyorum. Kan bağımız olan veya evlilik vasıtasıyla hısım olduklarımızla ilişkilerimiz, zaten, kuvvetli olacak, sıkı olacak. Lâkin bu akrabalık tanımı dar bir tanımdır. Âdem’le Havva’dan geldiğimize inanmak, beni, “hepimiz akrabayız” hükmüne götürüyor. Dünyadaki bütün insanlar, ateisti de kanlı katili de hepimiz akrabayız. Kimseyi dışlayamayız. Yunus’un dediği gibi “72 millete bir gözle bakmamız” şarttır. Dolayısıyla bütün insanlarla yardımlaşmak, bağları kuvvetlendirmek İslam’ın emridir.

Sohbetin ardından, Kerkük İlâhî Ekibi güzel bir ilâhi okundu ve sonra Necip Fazıl’ın aşağıdaki şiiri, tane tane, şahane resimler eşliğinde verildi.

Ramazan’ın manevî iklimine girmeye vesile olması ümidiyle ben de burada yayımlıyorum. Mekke’de bir hane… Okunmalı yavaş yavaş, tekrar tekrar, hissede sissede…

Mekke’de bir hane… Her hecesi yaşanmalı, her hecesi tek tek sarmalı, her hecesi ayrı ayrı düşündürmeli…


x   x   x

Mekke’de bir hane…

Bin evden bir tane.

NE MERMER BİR SARAY,

NE BİLLÛR KÂŞÂNE.

       Mekke’de bir hane…

       Öyle ki, zamane;

       Yalanlar gerçek de,

       Gerçekler efsane.

Mekke’de bir hane…

Mekke bir puthane.

ALLAH’I DÜŞÜNEN

ÜÇ BUÇUK DİVANE…

     Mekke’de bir hane…

     Ve anne ve anne

     Başında melekler

     Çepçevre pervane

Mekke’de bir hane…

Doğuran Âmine.

Doğan ilk ve sondur;

Gerisi bahane…

Mekke’de bir hane...

Tarih: 22.06.2016 Okunma: 865

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?