İftarda ne yiyelim-sahurda ne yiyelim: Birbirimizi!

İsmail Hakkı CENGİZ - 10.06.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Resim; Yeniçağ'dan...

Ramazan’da ne yiyelim telaşı, mübarek ay girmeden başladı, çarşı-pazar gezildi… Yiyecek fiyatlarının artırıldığı gündeme geldi… Lâkin Ramazan’dan hemen önce açıklanan enflasyon verileri “fiyat artışlarının” yalan olduğunu gösterdi. Hayır, artış-martış yoktu, enflasyon düşüş eğilimindeydi. Bilhassa yiyecek fiyatları gayet makûl seviyelerde seyrediyordu.

Hal böyle olunca, vatandaşa da arkasına yaslanıp, yemek programlarını seyretmek düşüyordu… Keyifle! Nitekim zaten yıl boyu devam eden yemek programları Ramazan’ın girmesiyle tavan yaptı. Tabii dinî programlar da… Günün saatlerini şöyle paylaştılar: Öğlene kadar dinî program, öğleden sonra yemek programı, iftara yakın, sahurda ve sahur sonrası hemen hemen bütün kanallar dinî program…

Yemek programlarında, biyandan, bilmediğimiz-duymadığımız envai çeşit yemeğin nasıl yapıldığı anlatılırken, biyandan da, “İftarda ne yemeli, sahurda ne yemeli?” sualleri soruluyor. Aynı sor, ana haber bültenleri için muhabirlerce diyet uzmanlarına yöneltiliyor.

Uzmanlar ve aşçılar, büyük fedakârlık gösterip canla-başla anlatıyorlar, anlatmaktan helak oluyorlar… Her Ramazan bunu yapmak zorunda kalıyorlar. Oysa bunlara, bu gayretlere hiç gerek yok… Hiç zahmet etmeyin! Müslümanlar ne yiyeceklerini bilirler: Birbirlerini!

x   x   x

Ramazan’ın ikinci günü İstanbul’da, üçüncü günü Midyat’ta bombalar patladı, katliamlar oldu. Üçüncü gün, Hakkari’de iki korucu öldürüldü.

İstanbul’da şehit olan polislerin cenazesine katılan Ana Muhalefet Liderine, Fatih Camiinde mermili tehdit vuku buldu, CHP’nin çelengi parçalandı.

Bütün memlekette aşırı bir gerginlik, birbirini bir kaşık suda boğacak öfke söylemleri…

Bu arada, dinî programlarda; “hoşgörü”, “kardeşlik”, “barış”, “huzur”, “Ramazan coşkusu”, “iyi insan nasıl olur?” öğütleri, tarihteki iyi insanların bitmez tükenmez menkıbeleri, kıssadan hisseler. Akif’in deyimiyle “yarım hisse” alan nerede?

x   x   x

İslam âlemi de birbirini yemekle meşgul

Irak’tan Afganistan’a bütün İslam coğrafyasında bombalar patlamaya devam ediyor. Suriye’deki kardeş katliamları hız kesmiyor.

Suudi Arabistan, Batı’dan aldığı silahlarla, güneyindeki masum Yemen halkına hayatı cehennem etmeyi sürdürüyor. Yemen’deki katliamları, Kudüs TV hariç Türk medyası görmüyor. Kâfir Batı medyasından Euronews, “Unutulan Savaş” adlı bir belgesel yapmış, haftalardır yayınlayarak dünyanın ilgisini bu felakete çekmeye çalışıyor. Belgeselin bir yerinde, derme-çatma, yıkık-dökük evinde pişirecek hiçbir şeyleri olmadığını gösteren Yemenli kadın, “Allah’a dua etmekten başka bir çaremiz yok” diyor.

x   x   x

Ramazan coşkusu, ramazan sevinci… Barış, kardeşlik, hoşgörü, dayanışma…

İftarda ne yiyelim, sahurda ne yiyelim?

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, twitter.com'dan...


Tarih: 10.06.2016 Okunma: 856

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?