MOSSAD, MASAK ve Mossack

İsmail Hakkı CENGİZ - 11.04.2016

 Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Nasıl da denk geliyor?

Biri İbranice, biri Türkçe, diğeri ise Panama’nın kullandığı dil olan İspanyolca!

İlk ikisi kısaltma, muhtemelen üçüncüsü de… Çünkü “Google” tercüme edemedi. Bildiğiniz gibi MOSSAD, İsrail’in, dünyaca meşhur, çok becerikli istihbarat örgütü! MASAK ise, Türk Emniyeti’nin çok önemli bir kuruluşu: Malî Suçları Araştırma Kurumu’nun kısaltması. MASAK’ın da gayet iyi çalıştığı kabul edilir.

MOSSAD’la MASAK kelimelerini harmanlayıp, her ikisini de kapsayacak, iki heceli tek bir kelime yapmak isteseniz ne çıkar? Herhalde, MOSSAK gibi bişey olur, değil mi?

Peki, “Mossak” diye bişey var mı?

Varmış, geçen hafta bütün dünya öğrendi: “Panama Belgeleri”ni yayınlayan avukatlık şirketi:  Mossack Fonseca! Yazılışta bir “c” fazla olmakla birlikte, okunurken dikkate alınmaz; “Mossak” veya “Mosak” şeklinde okunur.

x   x   x

İsim benzerliğinden başka bir yakınlıkları var mı?

Biri Hanya’da, biri Konya’da, biri de Panama’da…

İsimleri birbirini çağrıştıran bu üç kurumun birbirleriyle ilişkisi, irtibatı, işbirliği olduğunu sanmıyorum. Fakat işlevleri birbiriyle ilgili, birbirine gayet yakın, bibakıma “iç içe”!

MOSSAD, adı belli istihbarat örgütü… Ama ne istihbarat örgütü! Dünya çapında haber alan, dünya politikasına yön vermeye çalışan, dünyanın pek çok yerinde operasyonlar yapabilen bir istihbarat örgütü.

MASAK’a gelince; onun da temel görevi istihbarat toplamak, “malî istihbarat”! Nitekim MASAK, resmî internet sitesinde, kendini, “Türkiye’nin Malî İstihbarat Birimi” şeklinde tanıtıyor.

Mossack’ın yayınladığı belgeler ise “banka hesapları” ve “vergiden muaf yatırım”lardan oluşuyor. Yani tamamıyla “malî belgeler”! MASAK’ın gözü, kulağı, bir Türk vatandaşının adı var mı diye o belgelere yönelmiş olsa gerek!

Öte yandan, işin “siyasî” ve “güvenlik” boyutu da var… Şu ana kadar yayınlanan belgeler, aralarında devlet başkanları ve başbakanların da bulunduğu 74 siyasetçiyi zor durumda bırakmış vaziyette. Hâl böyle olunca, “dünya politikasına yön vermek isteyen” bir istihbarat örgütünün işin içinde olabileceği akla geliyor. Böyle bişey var mıdır? Varsa bile bu örgüt MOSSAD mıdır?

Malum, zanlıya ulaşmak için, bu işte kimin menfaati var, sualine cevap aranır. Panama Belgeleri Doğulu-Batılı dünyanın her yanındaki yönetimleri zor durumda bıraktı. Bunlardan biri de İngiltere Başbakanı Cameron… MOSSAD’ın, İsrail’in en büyük destekçilerinden bir olan İngiltere’ye karşı bir operasyon yapmaması lâzım. 

Zaten, dünyanın iki ayrı ucundaki, isimlerinin 6’da 5’i benzeşen, iki kuruluşun bir de işbirliği yaptıkları ortaya çıkarsa, buna “tesadüfün iğne deliği” derler.

Yazıyı bitirdim. Uygun bir resim ararken, “Rusya, Panama belgelerini yayınlayan gizli servisi açıkladığı” haberini gördüm. Kremlin Sözcüsü Dimitri Petkov’a göre, belgeleri Putin’i hedef alan, eski “CIA ajanları” yayınlamış. (internethaber.com, 04/04)

Bu habere inanacak olursak, “CIA eskileri”, Cameron’u da hedef almış olmalılar!

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, twitter’dan…



 

Tarih: 11.04.2016 Okunma: 777

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?