Rusya dünyayı, Amerika Türkiye’yi sevindirdi!

İsmail Hakkı CENGİZ - 19.03.2016

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Her ne kadar, Rus yetkililer, “Rusya’nın hava operasyonlarını sürdüreceğini ve birkaç yüz personelin ve hava savunma sistemlerinin Suriye’de kalacağını” söyleseler,

İngiltere, kararı, “ihtiyatla” karşılasa,

ABD, “konuyla ilgili bilgisi olmadığını” açıklasa da; Putin, Suriye’deki kuvvetlerinin “ana kısmını” çekeceğini bildirmekle dünyayı sevindirdi. (Yeniçağ, 16.03.2016)

Rusya, söylemekle kalmadı, uçakları çektiğinin, pilotların ülkelerinde aileleriyle kucaklaşmalarının fotoğraflarını da yayınladı. Yani gerçekten “çekildiğini” cümle âleme kanıtladı.

Böylece, aslında, kavgacı-savaşçı olmadığını, “barış” için Suriye’ye geldiğini, “ateşkes” sağlanınca, “barış”a yönelik büyük bir adım atılınca, bölgede kalmaya hevesli olmadığını göstermiş oldu.

Tabii ki bu hamlesi, onun barışı ne kadar çok istediğini, ne kadar barışçı olduğunu da kanıtlamış oluyor!

Başta Birleşmiş Milletler ve Suriyeli muhalifler, hemen bütün dünya Rusya’nın bu kararını memnuniyetle karşılıyor ve seviniyor.

Vakıa, aklımıza; “Uçakları, pilotları çektim diyorsun da, devam edecek dediğin hava operasyonlarını neyle, kiminle yapacaksın?” suali takılmıyor değil! Neyse, şimdi, şeytanın avukatlığını yapıp da şu güzel “barış” iklimini zehirlemeyelim!

Zaten, The Guardian, hem de gazetenin görüşü olarak, “Putin, diplomatik belirsizlik ustasıdır”  diyerek, kafalarda yeteri kadar şüphe oluşturmuş. Bir de biz tuz-biber ekmeyelim.

Sonuçta, dünya sevindi. Ülkemiz de dünyanın bir parçası olduğuna göre, elbette Türkiye de sevindi.

Ayrıca, Türkiye’yi bir de Amerika sevindirdi…

Rusya’nın çekilmesinin akabinde, bunu fırsat bildiğinden olacak, terör örgütü PYD, “Suriye’nin kuzeyinde özerk bölge ilân edeceklerini”, bölgenin adının da, “Kuzey Suriye Federasyonu” olacağını açıklamıştı.

İşte, Türkiye’nin şiddetle tepki gösterdiği bu girişime karşı, büyük destek ABD’den geldi: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, "Suriye'de özerk ya da yarı özerk herhangi bir bölgeyi tanımayacağız" dedi.

Toner, “Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını” vurguladı.

Artık, rahat bir nefes alabiliriz…

Öyle ya, kaç yıldır başımızın derdi Rusya, Suriye’den çekileceğini açıklamış,

ABD, Suriye’nin bölünmeyeceği garantisini vermiş!

Daha ne isteriz?

Belki, toprak bütünlünü koruyan Suriye’ye, vatandaşı olan sığınmacıların geri dönmesini!


x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ,twitter'dan...



Tarih: 19.03.2016 Okunma: 674

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?