CİZRE’DE NE OLDU? İÇ VE DIŞ KAMUOYU TATMİN EDİLMELİ!

İsmail Hakkı CENGİZ - 16.09.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Cizre’den gelen görüntüler, ilçenin bir savaştan çıkmış gibi olduğunu gösteriyor…

Yanal-muhalif, yerli-yabancı, hemen hemen bütün medya benzer fotoğrafları kullanmış… Şehir yakılıp-yıkılmış… Sokaklar boş mermi kovanlarıyla, binalar mermi izleriyle dolu…

Peki, Cizre’yi kim bu hale getirdi? Kime inanmalı?

Bir “hukuk devleti”nde silah kullanma izni ve yetkisi sadece devletin güvenlik güçlerinde olduğuna göre; gözler polis ve askere çevriliyor… Ancak o boş kovanların “dolu” mermilerini atacak silahlar, devlete baş kaldıran PKK’da da var… Şehri, pekâla o da harabeye çevirmiş olabilir.

Haddizatında, şu anda Cizre’den yeterli bilgi ve görüntü gelmiş değil…

Zaman.com.tr’de yayınlanan bir video var: “Sokağa çıkma yasağı”nın ertesi sabah kaldırılacağını ilân eden bir ses eşliğinde veriliyor. Kamera, şehri, yukarıdan biyerden gösteriyor, bazı sokaklarına   da giriyor. Sokaklar boş, kepenkler kapalı ancak yakılıp-yıkılma izi yok… Her şey normal gibi gözüküyor.

“Sokağa çıkma yasağı” bittikten sonra çekilmiş olan tek videoya Euronews’te rastladım. Bir dakikalık videonun gösterdiği her yer mermi oyuklarıyla dolu, yıkılmış, harabeye dönmüş binalar…

x   x   x

KAÇ CAN KAYBI VAR?

En yaygın iddia, çatışmalar esnasında; “20 sivilin öldüğü”…

Bunlardan 16’sının cenazelerinin, bugün (13/09) kaldırıldığı, Radikal.com.tr’de, saat 16:43’te bildirildi. Bu kişilerin “kurşun veya şarapnel parçasıyla öldüğü” yazılıyor ama her birinin “nerede?”, “nasıl?”, “ne zaman?” vurulduğuna dair sorularının cevapları yok! Bu konudaki tek ayrıntıyı, bbc.türkçe’de gördüm: 68 yaşındaki bir adam evinin damında vurularak hayatını kaybetmiş. Aynı yayın organı, başka bir adamın da kendisinin, oğlunun ve gelininin mermilerle bacak ve kollarından yaralandığını bildiriyordu. Bu haberi, yerli medyanın çoğu da resimleriyle verdi.

Eğer gerçekten 20 kişilik bir can kaybı varsa; bu insanların nasıl öldürüldüklerine dair bilgiler detaylı olarak ortaya konmalıdır.

Öte yandan, İçişleri Bakanı, daha sokağa çıkma yasağı sürerken, “30-32 teröristin öldürüldüğünü değerlendirdikleri”ni söylemişti.

Bunlar nerde? İsimleri-cisimleri, yerleri belli değil mi?

x   x   x

KAMUOYU DIŞ DÜNYA TATMİN EDİLMELİ

Gerek “operasyonlar” esnasında, gerekse ilçeye giriş-çıkışların serbest bırakılmasından sonra yapılan açıklamalar çok yetersiz… Halkı tatmin etmekten uzak!

Pek çok yayın organı ve HDP sözcüleri, Cizre’de bir zulüm yapıldığı, halka eziyet ve işkence edildiği iddiasındalar.

“Cizre olayı”nı dış dünya da aleyhimize bir propaganda malzemesi olarak kullanılabilir.

Devlet yetkilileri, yanlarına HDP’li vekil ve Bakanları da alarak, şehri kameralar eşliğinde gezmeli, meydana gelen hadiseleri açıklamalı… Ne oldu, ne bitti? Kim, nereden ateş etti? Kim nerede, nasıl vuruldu? Binalar nasıl, hangi tarafın ateşiyle tahrip oldu, açıklamalı!

Detaylarıyla, herkesi inandıracak açık yüreklilik, samimiyet ve dürüstlükle!

 

x   x   x

GÜL!

Talih sana gülüyorsa aceleye ne gerek!

Talih sana gülmüyorsa aceleye ne gerek!

Afgan Atasözü


x   x   x

DÖRT YÜZ - 400



 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, Twitter’dan...






Tarih: 16.09.2015 Okunma: 680

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?