DAVUTOĞLU DOĞRU YAPIYOR, CHP VE MHP’Yİ ANLAYAMIYORUM!

İsmail Hakkı CENGİZ - 25.08.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


“45 günlük süre” sona erdi…

Sözde, hükümet kurulamadı…

Anayasa gereği, Cumhurbaşkanı, “seçimlerin yenilenmesine” karar verdi…

Hayırlı olsun!

Şimdi, “5 gün içinde”, “seçim hükümeti” kurulacak.

Bu hükümette, TBMM’de grubu bulunan partiler, milletvekili sayıları oranında temsil edilecek… Buna göre; AKP’ye 11, CHP’ye 6, MHP’ye 3, HDP’ye 3 bakanlık düşüyor. “Seçim kanunu” gereği Adalet, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıkları “bağımsız”lardan atanacak… Yani 3 de bağımsız bakan olacak.

Görüldüğü gibi, yukarıdaki rakamlarla bir hükümet kurulunca AKP azınlıkta kalıyor.

Gelgelelim, CHP ve MHP bu fırsatı kullanmak istemiyor. Böyle bir “seçim hükümeti”ne girmeyeceklerini çok önceden ilân ettiler… Bana sorarsanız, CHP ve MHP’nin bu tutumları Erdoğan’a “erken seçim kararı” alması konusunda cesaret verdi. Yoksa, AKP’nin azınlıkta kalacağı bir kabineyle seçime gitmeyi kolay kolay göze alamazdı.

CHP ve MHP’nin yukarıdaki kararına rağmen, Davutoğlu, bu iki muhalefet partisine, kendilerine düşen kontenjan kadar “bakanlık” teklifi götüreceğini söylüyor… Teklif, bakan adaylarına bireysel olarak yapılacak…  Parti yönetimleriyle istişare yapılsa iyi olurdu ancak her iki parti yönetimi de baştan “hayır” dediğine göre, Davutoğlu’nun yaklaşımı yerindedir.

Bu vaziyette, her iki partinin de ayağına tekrar bir fırsat gelmiş oluyor: CHP ve MHP, milletvekillerini serbest bırakıp, bakanlıkları kabul etmelerini sağlamalı… Seçime, “bakanlık sahibi” partiler olarak girmeliler.

Eğer kabineye girmezlerse, yıllardır şikayet ettikleri, “AKP seçimde devlet imkânlarını kullanıyor” sızlanmasını da yapmasınlar…

Bunu önlemenin yolu kabineye girmek, orada ağırlığını koymaktır.

x   x   x

“SEÇİM HÜKÜMETİ” ÇOK UZUN SÜRE BAŞTA KALABİLİR

Her ne kadar, 2 aylık bir süre için kurulsa da, sandıklar açıldığında 7 Haziran’daki gibi bir sonuç çıkması durumunda, hükümetin kurulması uzayacağından, “seçim hükümeti” aylarca işbaşında kalabilir.

Nitekim 7 haziran seçimleri öncesinde, “3 aylığına” atanan, “bağımsız” Adalet-Ulaştırma-İçişleri Bakanları 6 aydır görev başında ve daha ne kadar devam edecekleri de belli değil.

Dolayısıyla, kurulacak olan hükümet uzun bir süre görev yapabilir…

Böyle bir hükümette görev almamak, CHP ve MHP için büyük bir “vebal” olur!

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, yeniasya.com.tr'den, 19 Ağustos...



x   x   x

Bu da tvitter’dan




Tarih: 25.08.2015 Okunma: 667

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Hüseyin

01.03.2015 - 19:38

84 yıl

Hüseyin

01.03.2015 - 19:38

84 yıl