DOĞU KAN DENİZİNDE, BATI KUM DENİZİNDE!

İsmail Hakkı CENGİZ - 22.07.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.




Twitter’dan aldığım şu resim (dün de yayımlamıştım), dünyadaki “iki kesimli” yaşayışın, anlayışın, acıların ve hazların özeti gibi!

“Batı” deyince; Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Kore ve Japonya, Avustralya ve Ortadoğu’nun ortasındaki İsrail aklımıza gelmeli…

“Doğu” deyince ise; aklımıza en başta Ortadoğu, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, bütün Afrika, bilhassa, Kaide’nin, Boko Haram örgütünün etkin olduğu Müslüman ülkeleri gelmeli…

2’nci Dünya Savaşı’nın sonu olan 1945’e kadar Batı, birbirini kırıyor, kan denizinde yüzüyordu. Büyük Savaş sonunda akılları başlarına geldi… “Anlaşma”yı, “uzlaşma”yı keşfettiler! O günden bu yana müthiş bir gelişme, muazzam bir refah içindeler… Batı’dan gelen haberler; spor müsabakaları, dünya rekorları, astronomik transfer ücretleri, teknik buluşlar, uzay araştırmaları ve dünyanın keyfini çıkardıklarını gösteren görüntüler: Deniz, plaj, kum, tribünlerdeki neşeli, coşkulu kalabalıklar…

“Doğu”dan gelen haberler ise; hep kan, gözyaşı, parçalanmış cesetler, gencecik “intihar eylemcileri”, kitlelerin sefaleti… “Doğu” kendi içinde kavgalı, kendi kendini yiyip bitiriyor, kan denizinde boğuluyor! Burada, “Batı’nın oyunu”ndan söz edilebilir ama “Doğu” oyuna niçin geliyor? Oyunu neden göremiyor?

Hadise; “Batı’nın oyunu” mu? “Yanlış din telakkisi” mi? Yoksa ikisi birden mi? Nasıl bakarsanız bakın, sonuç değişmiyor: “Doğu” kan denizinde debeleniyor! Boğuluyor!

Bu ayrımda Türkiye’nin yeri neresi?

Türkiye, iki dünyanın tam ortasında… Daha çok “Doğu”da, “Doğu”ya yakın!

Haddizatında, Türkiye’nin kendi içinde de bir “Doğu-Batı” var… Lâkin içteki Doğu-Batı ayrımını kesin çizgilerle yapamazsınız. Doğu’da can kaybı olduğu zaman, bakıyorsunuz, cenazelerin çoğu Batı illerine getiriliyor! Misal, Şanlıurfa’da katledilen gençlerin cenazeleri; İstanbul’a, Bursa’ya, Samsun’a gönderiliyor.

Öte yandan; Ortadoğu’da, Afrika’da kan gövdeyi götürürken, dünyanın Batı’sı bunun farkında bile olmayabilir… Fakat Urfa’daki, Adıyaman’daki dökülen kandan İzmir’in, Antalya’nın haberdar olmaması, Aydın’ın, Trabzon’un yanmaması düşünülebilir mi? Üstelik Türkiye’nin Batı’sı, sadece Şırnak’ta, Ağrı’da dökülen kandan değil, Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da dökülen kandan da huzursuz olur, endişe duyar, oralardaki acıyı yüreğinde hisseder.

Allah, dünya nimetlerini önümüze sermiş… Batı, nimetlerden alabildiğine yararlanmayı tercih ederken, Doğu, “Allah’ın nimetleri”ne sırtını döndüğü gibi, bir de dünyayı “cehenneme”e çevirmeye çalışıyor!

Kim günahkâr!

 

x   x   x

BAHÇELİ’YE HAKSIZLIK MI EDİYORUZ?

Bahçeli’nin ve MHP üst yönetiminin tutumunu sorgulayan, “MHP’de hayal kırıklığı…” başlıklı yazımıza ciddi itirazlar geldi.

İstanbul’dan arayan bir yakınım, “MHP’nin HDP’ye mesafeli durmasını onayladığını, Bahçeli’nin, ne dediyse arkasında duran mert bir lider olduğunu” söyledikten sonra; “Bahçeli, hesap sormayan namerttir” diyordu! “Hesap soracak adam Meclis Başkanlığını AKP’ye hediye eder mi?” sualimize karşılık, “Seçmen, hesap sormasına yetecek kadar oy verdi mi ki hesap sorabilsin?” diye karşı çıkıyordu.

Sandıklı’da, yüz yüze görüştüğüm bir esnaf arkadaşım da, “Bahçeli’nin hataları olabilir fakat yaptıkları %85 nispetinde doğrudur… Onun yanındayız, desteğimiz sürüyor, sürecek.” şeklindeki görüşüyle yazdıklarıma katılmadığı bildirdi.

Bu karşı görüşler üzerine, ben de “Acaba, Bahçeli’ye haksızlık mı ediyorum?” diye düşündüm.

Bahçeli’nin tavrı, ilk bakışta, oy kaybettirecek gibi gözüküyorsa da, aldığım tepkilerden, bu tutumun oy kazandırabilme potansiyeli taşıdığı da anlaşılıyor. 

Sanırım, biraz daha sabırlı olmak, gelişmelere biraz daha sükûnetle yaklaşmak gerekiyor…

Tarih: 22.07.2015 Okunma: 642

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?