EMEKLİNİN ‘BAYRAM İKRAMİYESİ’ ÇÖPTE!

İsmail Hakkı CENGİZ - 10.07.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

 


7 Haziran öncesi en fazla konuşulan seçim vaadi, CHP’nin, “Emekliye Bayram İkramiyesi” vaadi olmuştu.

Lâkin “ikramiyeler”in emeklinin umurunda olmadığı 7 Haziran akşamı ortaya çıkmıştı. Çünkü emekli, CHP’ye hiç iltifat etmemiş, oy yağdırmamıştı. Yağdırmadığı, CHP’nin aldığı oyların 2011’in gerisinde kaldığından, açıkça anlaşılıyordu.

Bununla beraber, yine de emeklinin “bayram ikramiyesi” beklentisi içinde olduğu kolayca tahmin edilebilir… Nasıl yani? Hem oy vermesin, hem de beklentiye girsin, bunun mantığı ne?

Öyledir! Kendisi oy vermez ama CHP’nin iktidar olup, bu vaadinin gerçekleşmesini bekler… Tıpkı, “Ben hiç değişmemeyim ama dünya değişsin, müreffeh bir dünya olsun” beklentisi gibi…

x   x   x

Neyse, “emekliye ikramiye” gündeme gelince, yeri göğü inleten bir “kaynak” tartışması başlamıştı. AKP, “Kaynağı nereden bulacaksın?” diyor da başka bişey demiyordu.

Bu sorunun pek çok cevabı vardı, CHP tarafından veriliyordu ama AKP ileri gelenlerinden Bülent Arınç’ın, “İsraf etmesek halktan vergi almamıza bile gerek kalmazdı” ve Burhan Kuzu’nun, “devletteki israf” sorulunca, “Aman aman, aman aman” diye verdiği cevaplar kaynağın nerede olduğunu ayan beyan gösteriyordu.

“Kaynak”; devletin “israf kalemi”ndeydi!

x   x   x   

SADECE DEVLETİN İSRAFINDA MI?

Çevreci arkadaşım Aydın Kuru, Posta Gazetesinin “çevre haberleri”nden 4-5 yıllık bir arşiv meydana getirmiş. O arşivi, geçenlerde bana verdi. Ben de başladım didik didik etmeye… Önüme çok ilginç bilgiler çıktı… Bitanesi de tam bu tartışmalarla alâkalıydı… 16 Aralık 2011 tarihli bir manşet şöyleydi: MİLLÎ SERVETİMİZİN DÖRTTE BİRİ ÇÖPE

Türkiye’nin Yurtiçi Gayri Safi Millî Hasılası 800 milyon dolar civarında olduğuna göre; demek ki yılda 200 milyar dolar kadar bir kaynak çöpe atılıyordu.

Ayrıntılar ise şöyleydi: “600 bin kişi açlık çekerken, her gün 5 milyon ekmeğin,

Milyonlarca metreküp içme suyunun,

15 milyarlık ilacın yarısının,

Kullanılan enerjinin %35’inin,

Milyarlarca liralık kâğıdın, camın, pet şişenin, madeni eşya Vs.nin israf ediliyor.

İsrafı durdurmakla değil birazcık azaltmakla bile refahımızı artırabiliriz”.

Bu haberin üzerinden 4 yıla yakın bir süre geçmiş… Sizce, değişen bişey var mıdır?

Varsa bile israfın biraz daha arttığı, açların sayısının 1 milyona ulaştığıdır.

Kısaca, “kaynak” çöpte… Emeklinin “ikramiyesi” de, “açların” ekmeği de!   

 

x   x   x

İSRAİL’İN ‘HAVA ARACI’ BÖCEKLER

Arşivden ilginç bir bilgi daha…

11 Nisan 2012 tarihli, “İSRAİL SINIRLARI ZORLUYOR” başlıklı habere göre; “İsrail’in Hayfa şehrindeki Technion Havacılık Laboratuvarı uzmanları, böceklerin uçuşunu uzaktan kontrol etmeye yarayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Finansmanını Amerika’nın sağladığı projeyle böcekler insansız hava araçları gibi kullanılabilecek. Bilim insanları, 3 santimetre boyunda bir uçak imal etmeye çalışmaktansa böcekleri kullanmanın daha az maliyetli olduğunu açıkladı. İsrail, casus böcekler sayesinde Filistinlileri kontrol altında tutmayı planlıyor.”

Bu haberin üzerinden de 3 yıldan fazla zaman geçmiş… İsrail, projesini gerçekleştirmiş midir? Bence gerçekleştirmiş ve ileri bile gitmiştir.

Tabii o böcekleri sadece Filistinliler için kullanmayacaktır!

Artık çevremizde gördüğümüz, 3 santimetrelik böceklerden kuşku duyacağız, onlar yakınımızdayken daha uyanık olacağız, ağzımızdan bişey kaçırmamaya dikkat edeceğiz demektir!   

 

x   x   x

    GÜNÜN ÇİZGİSİ, twitter’dan…



Tarih: 10.07.2015 Okunma: 651

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?