‘ERKEN SEÇİM’ MEYDAN OKUMALARI MASAL!

İsmail Hakkı CENGİZ - 06.07.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

 


Türkiye, 1980 ara rejiminden bu yana en ağır “hükümet bunalımı”nı yaşıyor…

Haddizatında, meclis aritmetiğinden çıkabilecek pek çok hükümet formülü var… Lâkin AKP yönetimi o formüllerin hiçbirini istemiyor… Çünkü hangi formülü gerçekleştirirseniz gerçekleştirin, en az birkaç Bakanlık, şimdiki “muhalefet”e verilecek! AKP yönetimi bunu asla ve kat’a istemiyor. Çünkü o vakit, “tek parti” iktidarının fiilen sonu, “tek parti”nin de iktidardan kısmen uzaklaşmasıyla “erime süreci”nin ivme kazanması demek! Dolayısıyla, AKP yönetimi şu andaki “tek parti” iktidarının “bişekilde” sürmesinden yana…

“Muhalefet”in 292 vekiline rağmen bu sürdürülebilir mi?

Sürdürülebilir!

Bunun sürdürülebileceği, Meclis Başkanlığı seçimi esnasındaki 2 günde görüldü…

MHP, “HDP ile asla birlikte hareket etmem” diyerek, “muhalefet”in bütün gücünü kırdı.

AKP’nin tek partili azınlık hükümeti için TBMM’de, “güven oylaması” yapıldığı zaman da “Başkanlık” oylamalarında yaşananların benzeri yaşanabilir: HDP ve CHP “güvensizlik” oyu verirken MHP “çekimser” kalabilir veya oylamaya katılmayabilir. Böylece, HDP ile birlikte hareket etmemiş olur. AKP de,  257 (Meclis Başkanı oy kullanamayacağından) oyuyla “salt çoğunluğu” sağlamış olur. Çünkü 276 rakamı, hükümetin kurulması için değil, “düşürülmesi” için şarttır!

Bu böyle 4 sene bile gidebilir… Çünkü MHP’nin “duruş”u, “ilkeler”i gereği, iktidara karşı HDP ile asla yan yana gelmeyeceği düşünülürse, AKP’yi düşürecek bir Meclis çoğunluğuna da asla ulaşılamayacak demektir.

x   x   x

EN ZAYIF İHTİMAL: ERKEN SEÇİM

Anayasa’ya göre, 45 gün içinde bir hükümet kurulamazsa, Cumhurbaşkanı, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. O vakit, 3 ay için şunlar yaşanacak: Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu’nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, SİYASİ PARTİ GRUPLARINDAN, ORANLARINA GÖRE ÜYE ALINACAK. Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete’de ilânından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.

AKP, “azınlıkta” kalacağı böyle bir Bakanlar Kurulu ile seçime gitmek ister mi?

 

x   x   x

    GÜNÜN ÇİZGİSİ, karsıgazete.com.tr’den…



Tarih: 06.07.2015 Okunma: 625

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?