ANKETLERDE GÖRÜLMEYEN BİR ŞEYLER Mİ VAR?

İsmail Hakkı CENGİZ - 28.05.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Bugün itibariyle, 10 gün sürecek seçim yasakları başladı. Bu süre zarfında yeni anket yayınlanamayacak! Evet, yasalar böyle diyor ama geçen yıllardaki “seçim yasaklar”ndan biliyoruz ki bu kural deliniyor… Seçmeni yönlendirecek anketler bişekilde “sızdırılıyor”.

Biz yine de yasağa uyulacağını ve artık anket yayınlanmayacağını varsayalım.

Anket yayınlanmayacak ama daha önce yayınlanmış anketleri analiz edebiliriz, herhalde!

Yasak başlamadan önceki son anketi, Metropol’ün sahibi Prof. Dr.Özer Sencar, 27 Mayıs aklamı, Samanyoluhaber’de açıkladı.

Buna göre, oy oranları şöyle: AKP %41,5, CHP %27, MHP %16,5, HDP %11… Geriye tam %4 kalıyor. Bu yüzde 4, BBP-SP ittifakına, bağımsızlara ve diğer 19 partiye kalan pay.

Metropol’ün bundan 15-20 gün önceki anket sonuçları da şöyle: AKP %42,5, CHP %26,4, MHP %17,5, HDP %10,2, SP-BBP %2,2… Bağımsızlar ve diğer 19 partiye %1,2 düşüyor.

İki anketi karşılaştırdığımızda ilk göze çarpan husus; hem AKP’nin hem de MHP’nin 1’er puan düştüğüdür. Bu 2 puan nereye gitti?

CHP 0,6 puan yükselirken, HDP’deki yükseliş 0,8… Toplamı 1,4 puan!

Geriye kalan 0,6 puan nereye gitti?

Bunun gideceği tek adres var: SP-BBP’nin kurduğu Millî İttifak…

Özer Sencar Hoca’nın son açıklamalarında Millî İttifak’ın adı geçmedi. Başka bazı anketlerde %4’ün üzerinde gözüken SP-BBP’nin Metropol anketinde de 3 civarında olması gerekir!

Bu oluşuma hem AKP’den, hem de MHP’den(birleşmeye karşı çıkan MHP yönetimi yüzünden) oy akışı var ve bu akışın seçim gününe kadar devam edeceğini düşünüyorum. SP, %5’i geçerse hiç şaşırmayacağım.

x   x   x

ANKETLERDEKİ HATA PAYI!

Araştırma kuruluşu sahipleri, anketlerinde %1-1,5 hata payı olduğunu özellikle vurguluyor. Özer Hoca buna iki hususu daha ekledi: İlki, İngiltere’deki anket kurululuşlarının seçimde yanıldıklarını ve büyük itibar kaybettiklerini, bunun bizde de olabileceğini söyledi.

İkinci olarak da, son anketinde %11 gözüken HDP için, “barajı yüzde yüz aştı diyemeyiz” dedi. Bu açıklama, sandıktan HDP’ye 10’un altında bir oy çıkabileceğine işaret ediyor. Bu da %10 sapma anlamına gelir.

Orada %10 luk bir sapma ihtimali varsa, bu, %40 gözüken bir parti için de, aşağı veya yukarı 4 puanlık bir sapma ihtimali var demektir. Tabi diğer partilerin gözüken oy oranlarında da %10’luk aşağı-yukarı hareketler mümkün demektir.

Öte yandan, 4 parti dışındaki 20 parti ve bağımsızların, toplam %4 gibi çok küçük bir oranda kalacakları bana inandırıcı gelmiyor.

7 Haziran akşamı anketler ve anketçiler epey şaşabilir!

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, Twitter’dan…



Tarih: 28.05.2015 Okunma: 636

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?