SEÇİM RAHATLATACAK MI, DAHA DA MI GERECEK?

İsmail Hakkı CENGİZ - 27.05.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


“Genel seçim”i, siyasî partilerin dört yılda bir girdikleri “final” sınavına benzetebiliriz. Öğrenci, sınav günü yaklaştıkça gerilir… Gerilim sınava girdiği saatte zirveye çıkar… Ancak sınava başlar başlamaz gerilim azalmaya ve insan rahatlamaya başlar… Sınav sonucunda sıfır bile alsanız gerilim düşer, insanda ruhen ve bedenen büyük bir rahatlama olur.

Lâkin 7 Haziran, bu rahatlamayı sağlayacak gibi gözükmüyor.

Çünkü sınav-seçim ortamı, seçim şartları hiç doğal ve âdil değil… Zaten adaletsiz olan seçim yasaları, bir de mevcut iktidarın keyfine göre esnetildikçe esnetiliyor… Misâl, DP döneminde olduğunu duyduğumuz bir daha da hiç gündeme gelmeyen “miting yasakları” getiriliyor… İstanbul’da, Adana’da, Uşak’ta…

Haddizatında, bu uygulamalar da sineye çekilebilir, gelip geçici engellemeler sayılabilir… Bunlara rağmen, 7 Haziran günü ve gecesi ülkede büyük bir rahatlama yaşanabilirdi… Huzuru dinamitlemeye aday madde; “Yüde 10 seçim barajı”!

Bu barajın, 33 yıl önce, kendileri takılsın, TBMM’de temsil edilemesin diye konduğunu düşünenlerin partisi, HDP, ilk defa barajı bu kadar çok zorluyor… Çok küçük bir oranla ya geçecek, ya takılacak!

Geçerse, o kanatta gerilim düşecek, rahatlayacaklar…

Fakat bu sefer de bütün hesaplarını, HDP’nin barajın altında kalmasına göre yapan AKP’nin hesapları bozulacak…

Öte yandan, HDP baraj altında kalsa bile AKP’nin tek başına çoğunluk sağlayamama ihtimali var… Bunu kendileri de görüyor ve “azınlık hükümeti kurarız” (Binali Yıldırım) gibi ihtimallerden bahsediyorlar. Tabii bu da o cenahta ayrı bir gerginliğe sebep oluyor.

HDP’nin küçük bir oy farkıyla barajın altında kalması hâlinde, bu cenahta büyük bir hayal kırıklığı ve öfke yaşanabilir.

7-8 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz…

Denilebilir ki, “Bir parti ilk defa baraj altında kalmıyor… Daha evvel, 2002’de, DYP, ANAP, MHP, DSP, hatta 99’da, CHP bile baraj altında kaldı.” Fakat bu farklı… Bikere, artık, 2015’lerdeyiz… Anlayışlar, beklentiler, “demokrasi” çıtası çok yükseldi. Diğer partiler, barajı kaldırmak ellerindeyken kaldırmadı, bibakıma kendi kazdıkları kuyuya düştükleri için sesleri çıkmadı. Şimdi ise, kendilerinin bir kabahatli olmadığını farzeden büyük bir kitlenin oylarının boşa gideceği düşüncesi hâkim olacak. Kendilerinin hakları olması gereken 50-60 miilletvekilliğini başka partilerin aldığı düşünülecek.

Neticede, sonuç ne olursa olsun ya AKP veya HDP, ikisinden biri hayal kırıklığına uğrayacak. Bunun da yeni bir gerilim yaratmasından endişe ediyorum. Ama öyle olmamalı!

Halk Türküsündeki gibi;

“Bir gömlek diktirdim kolu düğmeli,

Herkes kaderine boyun eğmeli.” (Arguvan-Malatya Türküsü)


x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, CNNTÜRK’ten...



Tarih: 27.05.2015 Okunma: 670

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İsmail Hakkı Cengiz

31.07.2014 - 06:46

Dünyanın ve insanlığın en önemli meselesi... Küresel iklim değişikliği, ısınma ve çölleşme... Sawadoga'yı tebrik ediyorum. Bu umut verici gelişmeyi sayfalarımıza taşıdığınız için teşekkür ederim. Selâmlar...

İsmail Hakkı Cengiz

31.07.2014 - 06:46

Dünyanın ve insanlığın en önemli meselesi... Küresel iklim değişikliği, ısınma ve çölleşme... Sawadoga'yı tebrik ediyorum. Bu umut verici gelişmeyi sayfalarımıza taşıdığınız için teşekkür ederim. Selâmlar...