AMERİKA VURUYOR(!), IŞİD YÜRÜYOR

İsmail Hakkı CENGİZ - 24.05.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Geçen yılın Haziran ayı başıydı, gazeteler, “MUSUL DÜŞTÜ” manşetleriyle çıkmıştı…

Biz de, “İkinci Dünya Savaşı manşetleri gibi” demiştik! Çünkü arşivlerini seyrettiğimiz o yılların gazete manşetlerini andırıyordu.

Demek aradan bir yıla yakın bir süre geçmiş…

Bu bir yılda neler oldu? Kim kazandı, kim kaybetti? IŞİD ne duruma geldi?

Gördüğünüz gibi; IŞİD, bir geri gidiyorsa, iki ileri gidiyor!

Son bir yılda, her şeyden önce, Ortadoğu’daki “savaş” çok daha fazla kızıştı, daha fazla yaygınlaştı… Daha çok kan dökülüyor… Daha çok gözyaşı akıyor… Daha fazla insan evini-barkını terk etmek zorunda kalıyor…

Bu bir yıllık süre içinde, IŞİD’in sıradan bir terör örgütü olmadığını, kendine verdiği, “Irak-Şam İslam Devleti” adına yakışır bir şekilde bir “devlet” gücüne sahip olduğunu ama bir terör devleti olduğunu, kollarının Afrika ortalarından Arabistan’a, Yemen’den Pakistan’a kadar uzandığını gördük.

Evvelsi gün Arabistan’ın doğusunda El-Kadif’te bir Şii camisine saldırdılar, en az 20 ölü olduğu bildiriliyor. Kendileri 200’den fazla ölü olduğunu iddia ediyorlar.

Geçen hafta da Yemen’deki cami saldırısında 13 kişi yaralandı. 2 ay önceki bir saldırıda ise 173 kişi ölmüştü.

Tabii IŞİD’in asıl icraatı ve ilerleyişi, “devlet” kurduğu Suriye ve Irak’ta…

IŞİD, geçen hafta, Bağdat’ın 100 Km. batısındaki Ramadi kentini ele geçirmişti.

Örgür-devlet, Suriye’de de ilerliyor… Suriye-Irak sınır kapılarının hepsini ele geçirdiği bildirilyor… Bu vaziyette, tam “Irak-Şam İslam Devleti” hedefine ulaşmış oluyor!

Ayrıca, Suriye’deki, antik kent Palmira’yı da ele geçirdi. Bu bölgedeki petrol ve gaz sahalarına el koydu, rafinerileri kontrolüne aldı.

x   x   x

AMERİKA NE YAPIYOR?

Amerika, her fırsatta IŞİD’le mücadele ettiğini, “koalisyon güçleri” ile birlikte onu vurduğunu, hatta IŞİD ileri gelenlerini etkisiz hale getirmek için “operasyonlar” yaptığını söylüyor. Nitekim yapıyor! IŞİD’in Ramadi’yi ele geçirdiği gün, ABD komandolarının, IŞİD’in üst düzey bir yöneticisini öldürdüğü haberi verilmişti.

IŞİD’in Palmira’yı ele geçirdiği haberinin yanında, “ABD’nin 7 IŞİD hedefini vurduğu” haberi veriliyordu. Dün de “22 IŞİD hedefi”ni vurduğu bildirildi!

Lâkin görüldüğü gibi, bir tek Kobani’de işe yarayan bu “hava harekâtları”, bu “operasyonlar” IŞİD’i ne Irak’ta ne Suriye’de durdurabiliyor! 

Tuhaf olan bişey daha var:

Günümüz harp teknonolisi gereği; taarruzu ancak “hava üstünlüğü” olan taraf yapabilir.

Hiç hava aracı, uçağı, helikopteri olmayan IŞİD, “Hava Kuvvetleri”ne sahip iki ülkeye birden nasıl taarruz edebiliyor?

Çünkü bu iki ülkenin “Hava Kuvvetleri” neredeyse sıfırlandı. “Kara Kuvvetleri”nin ne hale geldiği de IŞİD’in ilerleyişinden belli değil mi?

Bu ülkeleri kim bu hale getirdi?

 

x   x   x

Harita; haberlersondakika.gen.tr'den...



Tarih: 24.05.2015 Okunma: 649

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?