İBADETTE FAYDALI BİR YENİLİK: MEYDAN MEVLİDİ

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.03.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


“Mevlit”; Hz. Peygamber’in hayatını anlatan, Süleyman Çelebi’nin “Mesnevi”si… Ve bu Mesnevi’nin okunduğu dinî tören!

Lügatler böyle bilgi veriyor!

Mesnevi’nin yazılışı 1409… Demek 15’inci asra kadar “mevlit” söz konusu değil! Zaten, bildiğimiz kadarıyla, Türkiye dışındaki İslâm ülkelerinde “mevlit” diye bir dinî tören yok!

Bizde var… Fena mı?

Hayır, güzel, “sosyal” bir dinî tören!

Sünnet, Hac, cenaze, hatta düğün gibi vesilelerle “mevlit okutuluyor”. Bu vesileyle uzak-yakın akrabalar, tanıdıklar buluşuyor… Bu arada, yapılan ikramlardan yöredeki fakir-fukara da yararlanıyor.

Haddizatında, mevlit, Mesnevi’nin okunmasından ziyade, bir araya gelmek, toplanmak, Kur’an okumak ve “ikram”lar olarak anlaşılıyor ve icra ediliyor.

Bu “ikram” olayını en geniş ve yaygın şekilde İzmir’de görüyoruz. Hemen her gün bu kentin birkaç yerinde “lokma ikramı” yapıldığına şahit olabilirsiniz. Yolun kenarına park etmiş bir araçta hazırlanan “ikram” herkese açıktır. Aracın bir kenarında ruhuna lokma dökülen kişinin ismini görürsünüz ve ona bir Fatiha gönderebilirsiniz.

x   x   x

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir-Bornova teşkilatı, bu güzel geleneği bir adım daha ileri götürdü: 28 Şubat Cumartesi günü, Bornova Meydanı’nda bir mevlit düzenledi. Geçen hafta şehit edilen, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi Teşkilat Başkanı Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ruhu için düzenlenen mevlitte Kur’an okundu,

Tekbirler ve salâvatlar getirildi,

İlâhiler söylendi,

Dualar edildi…

Mevlit öncesi, halka etli pilav-ayran, helva-limonata, lokma-hurma ve çay ikram edildi.

Yağmurlu bir havada gerçekleştirilen mevlit etkinliğine Çakıroğlu’nun ailesi, MHP milletvekilleri, il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra büyük bir vatandaş kalabalığınn iştirak etmesi dikkat çekti.

x    x   x

İbadetlerin temel amacı Hak’ın rızasını kazanmaktır. Hak’ın rızası da halkın rızasını kazanmaktan geçtiğine göre, mevlitler de geniş kitlelerin katılımını sağlamaya yönelik olmalıdır. MHP teşkilatı bunu yapmıştır. Tebrik ediyorum.

Allah kabul etsin!

Fırat’ın ruhu şad olsun!

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, Twitter'dan…



Tarih: 02.03.2015 Okunma: 702

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?