2015’TE TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA NELER OLACAK?

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.01.2015

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


2010 yılından beri, her yılın sonunda, “Yerli ve yabancı astrologlar gelecek yıl için ne diyor?” diye merak edip, söylediklerini TV’de dinler, internetten okurdum. Bunları sizinle de paylaştım. Yılsonu gelince, söyledikleri ne kadar tuttu diye dönüp bakıyorum.

Bakıyorum ki hep yuvarlak şeyler söylemişler… Öngörüleri, o yuvarlak sözler çerçevesinde bile tutmamış!

Hâlbuki önümüzdeki bir yıl içinde neler olacak, biz de tahmin edebiliriz… Perşembenin gelişi Çarşambadan belli olduğu gibi, 2015’in ne olacağı da 2014’ün ne olduğundan bellidir.

Milyonlarca yılın yaşandığı, 12 bin senelik de bir uygarlık tarihinden söz edilen dünyada bir yılda pek fazla bişey değişemez!

Bununla beraber, 2015 hakkında, yine de ilginç öngörülerde bulunabiliriz. Düne bakarak yarını okuyabiliriz… İstikbal için isabetli tahminlerde bulunabilmek için maziyi ve hâli doğru okumak gerekir… Düne ve bugüne objektif bakmak gerekir.

O vakit, hâle ve maziye bakalım, yarını okumaya çalışalım:

Hem uzun istikbal için, hem de 2015 için genel olarak iyimserim!

Tarihin akışı, insanlığın karanlıktan aydınlığa, “cahiliye”den “bilgeliğe” yürüyüşü beni iyimser kılıyor…

2015’te, bilgi en önemli değer olma özelliğini sürdürecek, biz de daha önceki yıllarda öğrendiklerimizden daha çok şey öğreneceğiz…

Dünya daha fazla saydamlaşacak, insanların ve kurumların güvenilirlikleri biraz daha artacak…

Gerek bilinç yükselmesinden, gerekse yapanlar daha kolay yakalandıklarından dolayı hırsızlık ve yolsuzluk hız kesecek…

Eğitime ve öğrenmeye aileler, gençler, toplum ve devlet daha fazla önem verecek, aydınlanma hız kazanacak…

İnsan hakları bilinci yükselecek… Her türlü kısıtlama girişimlerine rağmen, hukuk ve bireysel özgürlük talepleri artacak…

Üniversitelerde yeni icatlar yapılacak, tıpta yeni tedaviler geliştirilecek, hastalıklara yeni çareler ve ilaçlar üretilecek…

Geçen yıl yağmur çok kıttı, Ocak ayında, Türkiye çapında “yağmur duası” yapılmış ama yıl kurak geçmişti. O kuraklık gıda fiyatlarında yüzde yüzlere varan artışlara sebep olmuştu. Bu sene yağış bol… 2015’te iyi bir mahsul alınacağını tahmin ediyorum. 2015 bolluk yılı olacak.

Dünyada iç savaşlarda, saldırılarda ve bombalamalarda azalma olacağını, Suriye’de çözüme yaklaşılacağını tahmin ediyorum.

x   x   x

Hâle ve maziye bakmak insanı sadece iyimser yapmıyor, bazı görünenler de karamsar yapıyor…

Dünya, 2015’e Akdeniz’de gemi, Uzakdoğu’da uçak kazası, Libya, Irak ve Yemen’de bombalar, intihar saldırıları ile girdi. Bu kaza ve saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti… Libya’da, roket atışları sonucu, petrol rafineri ve tankerlerinde meydana gelen yangında yüz binlerce ton akaryakıt alev aldı… Bu satırlar yazılırken yangın devam ediyor, kapkara, kalın dumanlar havaya karışıyor, yerkürenin havasını zehirliyordu.

Yönetimlerin bu saldırıları önlemek için sosyo-ekonomik ve kültürel tedbirlere eğilmeleri ve kazalardan ders almaları söz konusu olmadığından, ne yazık ki saldırlar ve kazalar 2015’te de canımızı yakacak. 

Küresel ısınma ve iklim değişikliği devam edecek… Yılın bazı günlerinde olağandışı aşırı ve anormal yağışlar sele, fırtınalara sebep olurken, diğer zamanlarında aşırı sıcaklar bunaltmaya, kavurmaya devam edecek.

Havanın, suyun, toprağın kirlenmesi sürecek… Bununla beraber, “çevre bilinci”nin 2014’e nazaran biraz daha yükseleceğini, çevreye verilen önemin artacağını bekliyorum. Daha fazla insanın, dünyanın tahrip olduğunu fark edeceğini ve buna karşı çıkacağını umuyorum.

2014’ün son günü, Akdeniz’de, 950 kaçak göçmeni taşıyan tekne batmaktan son anda kurtarıldı… 850 göçmen, İspanya’nın Afrika’daki topraklarına geçmek için dikenli tellerle kaplı duvara tırmandı, bunlardan 150’si duvarı aşmayı başardı. Sadece bu iki vakaya bakarak, Doğu’dan Batı’ya, Güney’den Kuzey’e, yani Asya’dan ve Afrika’dan Avrupa’ya göçün artarak süreceğini söyleyebiliriz.

2014’ün son günü Cizre’de, Silopi’de, Hakkari’de kalkışma gibi olaylar yaşandı… PKK-Hüdapar arasındaki çatışmalarda 4 kişi öldü… Benzer olayların, 2015’te de süreceğini öngörmek kâhinlik sayılmaz!

2015 Haziran ayında genel seçimler var… Geçen uzun yıllar içinde yapılan düzinelerce seçimin ışığı altında, 5 ay sonraki seçimlere bakınca; herhangi bir değişiklik olması için hiçbir sebep gözükmüyor… Haziran’da da Mart 2014’tekine benzer bir tablonun çıkması çok tabi gözüküyor… Fakat iş siyaset olunca, Süleyman Demirel’in, “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” sözünü hatırlamak lâzım. Evet, şu anda bir yenilik yoksa da bu, önümüzdeki 5 ay içinde hiçbir değişiklik olmayacağı anlamına gelmez.

Bakarsınız, muhalefete perinin sihirli değneği değivermiş! Lider sultasını bırakmışlar, hatta genel başkanlarını değiştirmişler… Teşkilatlarla kucaklaşmışlar, teşkilatların ağırlığı artmış ve bütün seçim çevrelerinde “önseçim” yapmaya karar vermişler…

Veya barajı geçemeyen partiler ortak bir listeyle seçime katılma kararı almışlar…

Bunlar olmaz mı?

Eh, biz de zaten “meselâ” dedik!

Bu yazıyla sizi, astrologların desteksiz atışlarından kurtarmayı hedefledim. İsterseniz astrologların söylediklerine de bibakın… İkisini kıyaslayın, yılsonu her iki öngörülere bir kere daha göz atın! Bakalım hangisi daha isabetli çıkacak?


x   x   x

DÜNKÜ BULMACA’NIN CEVABI

Eğer ormandaki ağaç sayısı, yaprağı en fazla olan ağaçtan daha fazla ise, o ormanda en az iki ağacın yaprak sayısı birbirine eşittir.

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, PENGUEN’den, 1 Ocak…



Tarih: 02.01.2015 Okunma: 634

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?