SURİYE’DE ‘BARIŞ’A VE ÇÖZÜME DOĞRU MU?

İsmail Hakkı CENGİZ - 20.12.2014

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


“Her şerden bir hayır doğar” atasözü mucibince, IŞİD şerri de Suriye’ye bir hayır, bir barış getirecek gibi!

4 yıldır, “Esad gitsin de gitsin” diyenler, IŞİD tehdit ve tehlikesi karşısında, şimdi, bir bir Esad’la ortak hareket etme kararı alıyorlar…

ABD’nin, Esad’ı devirme kararından vazgeçtiği sinyalleri uzun zamandır geliyordu zaten… AB ülkeleri, daha da ileri giderek, “Rusya, İran ve hatta Suriye lideri Esad’la birlikte çözüm arama kararına vardılar.” (Aydınlık, 18/12)

Suriye’de “barış”a ve çözüme doğru gidildiğine dair daha sevindirici ve daha somut haberi Yeniçağ veriyor: Bugün (18/12) manşetten duyurduğuna göre; “Muhalif lider Muazel Hatip, Suriye lideri Esad’la anlaşarak seçim hükümeti kurma görevini üstlendi.”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu’na dayandırılan haberde ayrıca, diğer muhalif liderlerle de anlaşıldığı, Rusya ve İran’ın hem Esad’ı hem de muhalifleri ikna ettiği bildiriliyor.

Bu gelişme çok taze, Yeniçağ’dan başka bir kaynakta göremedim. Bununla beraber, her iki gazetedeki haber birbiriyle örtüştüğü için doğruluk payının yüksek olduğu kanısındayım.

Tabii bu kararların uygulanabilmesi için, daha önce Batı’nın “muhalifleri silahlandırma ve onlara askerî eğitim verme” kararından vazgeçildiği bilgisinin gelmesi lâzım!

x   x   x

ÇÖZÜMÜ KAÇAK GÖÇMENLER DAYATTI!

Evvelsi gün, Bornova-Karşıyaka-Aydın çevre yoluna çıkıştaki ışıklarda bütün yönler, kucağı çocuklu kadınlar tarafından tutulmuştu… Dileniyorlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, bunlar Suriyeli sığınmacılar… Kim bu soğukta, ezilme tehlikesi altında böyle dilenmek ister? Dört yıldır teşvik ettiğimiz “misafirlik” sürecinin geldiği nokta bu!

Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır’daki mülteci sayısı 10 milyonu geçti… Sığınmacıların büyük çoğunluğu bu ülkelerde umduğunu bulamadı… Hâl böyle olunca, mecburi istikamet Avrupa oluyor… Avrupa’ya akıyorlar.

Batı’nın “Esad’la barış/çözüm” noktasına gelmesinde sadece IŞİD etkili olmadı… En az IŞİD kadar, belki de ondan daha fazla Avrupa’daki sığınmacıların anormal artışı da çözümü dayattı! Hem Akdeniz’den, hem de Türkiye sınırından binlerce Suriyeli AB ülkelerine girme çabasında… Bunların bir bölümü yakalansa da çok daha büyük bir bölümü bişekilde Avrupa’ya giriyor… Ve “kaçak göçmen” sayısı, Avrupa’da da gittikçe artıyor.

Avrupalı akıllı tabii… “Bunlar bizim misafirimiz”, “istedikleri kadar kalabilirler” gibi akıl dışı, boş laflara asla itibar etmez… Bilir ki herkes memleketine yakışır… Çözüm olsun ki Suriyeliler de ülkelerine dönsünler.

Aklın yolu da bu değil mi?

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, Objektifimden…



Tarih: 20.12.2014 Okunma: 693

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?