DÜNYA 700 MİLYON ‘MÜLTECİ’YE HAZIR MI?

İsmail Hakkı CENGİZ - 13.11.2014

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Dünyada şu andaki “mülteci” sayısı 50 milyon civarında… Bu göçün sebebi savaşlar, terör, iç savaş, işsizlik Vs.

Bunlardan çok daha büyük bir “afet” kapıda…

Susuzluk!

Böyle giderse, 2020 yılından itibaren, yani 5 sene içinde “su”, bir “savaş silahı” ve hatta “terör aracı” haline gelebilecek…

Bunu biz söylemiyoruz… Bu bilgileri ve devamı olan aşağıdakileri ABD’den alıyoruz.

Ziraat Yüksek Mühendisi, “doğa gönüllüsü” Alaettin Hacımüezzin’in, konuyla ilgili gönderdiği e-postada çarpıcı bilgiler var. Şöyle:

“ABD Ulusal Güvenlik birimlerinin 2012 yılında hazırladığı raporla gelecek 30 yıl içinde küresel olarak yaşanacak kuraklık, yanlış su yönetiminin ABD'nin ulusal çıkarları üzerine etkileri araştırıldı. Raporda 2030 yılında Dünyada kullanılacak su miktarının 6.9 milyar metre küp ile bugünkünden yaklaşık %40 daha fazla olacağı yer alıyor. Bu rapor; 2020 den sonra, başta Güney Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere suyun bir savaş silahı olarak kullanılma veya terör aracı haline gelme ihtimali olduğunu ileri sürerek uyarılarda bulunuyor. ‘Su kaynaklarının azalması’ ve ‘su kalitesinde bozulma’ gibi sorunların, yoksulluk, sosyal gerilim, kötü yönetim gibi faktörlerle birleşmesi çok sayıda devleti güçsüzleştirecek. Tahminlere göre ‘İklimden kaynaklanan göç zayıf devletlerin sayısını artıracak, muhtemelen terörizm yaygınlaşacaktır.’ 2050’de 9 milyarlık dünya nüfusu içinde 700 milyon kişinin ‘iklim mültecisi’ olacağı öngörülüyor. (KAYNAK: Dursun Yıldız'ın ‘Su Güvenliği 2050’ kitabı.)”

Alaettin Bey’in ilavesi: “Görüldüğü gibi, ‘su’ hakkında iyi düşünmek lazım.’Sudan ucuz’ lafını terk edelim. ‘Su azizdir’ diyelim. ‘Su emanettir.’ diyelim. Kimin emaneti? Doğanın, gelecek kuşakların. Aç kalmaktan çok daha zehirlidir susuz kalmak. Susuzluk ölüme davetiyedir. NASA raporu ile ‘Yer altı su seviyesi düşmekte olduğundan 2030 yılında Ortadoğu’da çölleşme başlayacak’ denmişti. Çöl, bitkisel üretim yapılamayacak düzeyde verimsiz araziler demek. Bitki örtüsünün hiç bulunmadığı veya çok seyrek olduğu arazi… Çöl terimi daha çok kurak yerler için kullanılan bir terim. Bir ziraatçı Bilim İnsanı çölleşme bakımından Manisa'da bile bir mıntıka saptamıştı.  Konya'da belirtileri var.

- Su bakımından kimi ülkeler zengin ama biz fakiriz. Su zengini ise bir ülke; kişi başına 10 bin metre küp su düşüyor demektir. Türkiye'de ise 1500 metre küp düşüyor kişi başına. 2030 da nüfusumuz 100 milyon olacakmış; o zaman da su miktarımız 1120 metre küp olacak.

Bendeniz de sadece şu kadarını ekleyeyim: Bu feryatlar bir kuruntu değil, bilimsel bir raporun dile gelmesi, neredeyse ilahî bir “ikaz”!

Biliyorsunuz; atalarımız Orta Asya’dan, uzun yıllar süren kuraklık sebebiyle göç ettiler. Onun için, kuraklıktan dolayı, çağımızda 700 milyon kişinin “iklim mültecisi” konumuna düşeceği öngörüsü abartı sayılmamalı!

Nihayet, tekrar edelim; “suya kıymet verelim”, damlasını israf etmeyelim! SU AZİZDİR!

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, GIRGIR'dan…




Tarih: 13.11.2014 Okunma: 658

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?