ELEKTRİK Mİ DAHA DEĞERLİ, ZEYTİN Mİ?

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.11.2014

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Soma’ya çok yakın bir köyün, Yırca’nın 650 dönüm zeytinliği, bir “termik santral”a dönüştürülmek üzere...

Yırcalılar, arazileri üzerine yapılacak santralı engellemek için “nöbet”te! Çeşitli kişi ve kuruluşlar onların bu eylemine destek veriyor.

Biz de İzmir’den, bir avuç doğasever, yanlarında olduğumuzu göstermek için nöbet çadırına gittik.

Yırcalılardan öğrendiğimize göre, vaziyet şöyle:

- Bölgede yeni bir termik santral için 650 dönüm arazi “acil kamulaştırma”yla alınmış. Dönüm başına, 6 bin beş yüz lira arazi sahiplerinin hesabına yatırılmış Bu parayı köylülerden kimi almış, kimi almamış… Almayanlar, arazilerini satmak istemeyenler…

- Her dönümde, ortalama 25-28 zeytin ağacı var ve 10 dönüm kadar zeytinlik bir ailenin ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılıyor. Bu arazi atalarımızdan kaldı, biz de çocuklarımıza bırakmak istiyoruz diyorlar.

- Bölgede zaten, biri 1957, diğeri 77 yapımlı iki termik santral var… Bunlar çevreye yeteri kadar zarar veriyor. Üçüncü termik santralın gereğini ve aciliyetini anlayamıyorlar…

x   x   x

Santralın arazisi tel örgüyle çevrilmiş. Bir alay “özel güvenlik”çiyle korumaya alınmış…

Bununla beraber, köylülerin ve onlara destek için gelenlerin “santral arazisi”ne girişine engel olmuyorlar. Biz de girdik ve kesilen zeytin ağaçlarının resimlerini çektik. Köylüler, araziye, “hasat” için giriyor. Gerek kesilen, gerekse henüz kesilmeyen ağaçların üzerinde bu yılın zeytin hasadı var… Onlar toplanıyor.

Yeşilin gittikçe azaldığı bir dünyada, yüzlerce zeytin ağacının kesilmiş hali çok hazin bir manzara oluşturuyor… İnsanın içinde, kıyamet kopmuş, yeryüzü tarumar olmuş gibi his uyanıyor. Çok acı ve acıklı!

Dünyada, doğal mahsullerin üretimi ve üreticisi gittikçe azalıyor… Bu üreticiler teşvik edilecek, yeşilin yanına bir yeşil, ağacın yanına bir ağaç daha ekleyecekken bu zeytin ağaçları kıyımına anlam vermek imkânsız!

Köylü, “termik santral yapımı” girişimini mahkemeye taşımış… Kesilenler kesildi ama henüz kesilmeyenlerin kurtarılabileceğini ummak istiyoruz.

x   x   x

ÜÇ-BEŞ ZEYTİN!

Yırca’daki olayı, Facebook’ta paylaşan bir arkadaşımıza, bir vatandaş (galiba oğlu) şöyle bir yorum göndermiş:

“Elektrik üç beş zeytinden daha değerli bu kadar duygusallık iyi değil. Size kalsa öldük bittik mahfolduk. Hepimiz küçük emrah olduk…”

Onun fikri de böyle… Siz ne dersiniz; zeytin mi, elektrik mi daha önemli?

 

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, TWITTER’dan…



Tarih: 02.11.2014 Okunma: 649

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?