AK KİLİT TAŞI

İsmail Hakkı CENGİZ - 01.08.2014


Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Büyük bir bina düşün, dostum… İrili ufaklı ak taşlardan inşa edilmiş… Ak bir bina… 10 yılda tamamlanmış, muhkem bir yapı… Görenler sağlamlığına ve büyüklüğüne hayran… Kubbeli bir bina… Diyorlar ki, “Bu binayı 12 şiddetindeki bir deprem bile yıkamaz”. O derece!

Binanın inşasında ilginç bir mimarî tatbik edilmiş… Yapının merkezine büyük bir “kilit taşı” yerleştirilmiş… Kilit taşı, binayı meydana getiren taşların en büyüğü, en ağırı… Bütün diğer taşlar bu kilit taşına nispetle yerleştirilmiş… Yepyeni bir inşaat tekniğiyle irili ufaklı bütün taşların o kilit taşıyla irtibatı sağlanmış… Öyle acayip, değişik bir sistem… Ki binanın ayakta kalması, sağlamlığı o kilit taşına bağlı…

Binanın tek müteahhidi, tek mimarı, tek mühendisi yok… Kalabalık bir mimar-mühendis-müteahhit ordusu, yine çok kalabalık ustalar, kalfalar, işçilerle bu binayı inşa etmişler.

Gün geliyor, bu kalabalık, binada bir değişiklik yapmaya karar veriyor… Kilit taşını bulunduğu yerden alıp binanın tepesine, kubbenin üstüne yerleştirmek için harekete geçiyor.

O, sistemin merkezindeki, bütün taşların kendisine bağlı ve bağımlı olduğu en büyük taşın, kilit taşının yerinden söküldüğünü düşün, dostum… O “ağır” taşın kubbenin üstüne konduğunu düşün!

O kubbe, o ağırlığı taşır mı, meçhul!

Diyelim taşıdı! Çok daha önemli bir mesele var: Binanın merkezindeki en büyük taşı yerinden oynattın, çıkarttın… Orada büyük bir boşluk meydana geldi… O boşluğu mecburen daha küçük bir taşla dolduracaksın… Hangi taşı koyarsan koy, “kilit taşı”nın yerini doldurmasına imkân var mı? Aynı işi ve işlevi yapabilir mi? Artık binanın eski muhkemliğinden söz edilebilir, çatlakların oluşması önlenebilir mi?

Kilit taşını oynatınca, binanın çatırdaması kaçınılmaz değil mi? Bu, o bina için sonun başlangıcı olmaz mı?

 

x   x   x

YAĞMUR DUASI

“Suyu olmayan, yetersiz olan bir halkın, yağmur vermesi için Allah’a yalvarması, dua etmesi caizdir.

Duadan önce fakirlere sadaka vermek, herkesin günahlarından tevbe ve istiğfar etmesi, HAKSIZ YERE ALINAN ŞEYLER VARSA SAHİPLERİNE VERİLEREK HELALLEŞİLMESİ GEREKİR.”

Diyanet İşleri Başkanlığı İLMİHALİ (S. 227)


x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, TWITTER’DAN



Suriyeliler, İstanbul ve bütün Türkiye'nin sokaklarında böyle yaşıyor-uyuyor
Tarih: 01.08.2014 Okunma: 696

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?