YAŞ KARARLARI “HAYAL KIRIKLIĞI” YARATTI

İsmail Hakkı CENGİZ - 06.08.2011

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


04 Ağustos Perşembe günü açıklanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına baktığımızda; ilk dikkati çeken husus, “kriz”le başlayan, “sancılı” sürecin tereyağından kıl çeker gibi, son derece rahat ve kolayca halledildiği görüntüsü oluyor.

Bu vaziyet insana, ayrılan komutanların, istifalarıyle yeni komutan Orgeneral Necdet Özel’e geniş bir manevra alanı bahşettiklerini düşündürüyor.

İkinci husus, terfi ve tayinlerde inisiyatifin hemen bütünüyle askerî otoritede kaldığı görülüyor. Org. Özel’in, taleplerini, Başbakan ve Cumhurbaşkanına “usuletle” ve “suhuletle” kabul ettirmiş olduğu anlaşılıyor.

Üçüncüsü; kuvvet komutanlıklarına atamalar dışında, terfi ve tayinlere siyasî otoritenin karış(tırıl)madığı izlenimi ağır basıyor. Bu, memnun edici ve sevindirici… Çünkü kuvvet komutanlığı seviyesinde iktidar tercihini ortaya koymalı, etkili olmalı… Fakat daha aşağılarda da etkili olması demek, işin siyasallaşması demektir ki son derece sakıncalıdır.

YAŞ kararlarında ortaya çıkan diğer bir husus; bir AKP’li vekilin, “Türkiye’de Çin’dekinden daha fazla general var… 170 general Ankara’da lüks içinde yaşıyor.” şeklindeki tenkitlerinin hiç kâle alınmadığı anlaşılıyor… Şûra, generalliğe terfilerde, en az önceki seneler kadar cömert davranmış.

x   x   x

YANDAŞ MEDYADA HAYAL KIRIKLIĞI

YAŞ kararlarında inisiyatifin askerde olması yandaş basında büyük bir hayal kırıklığına sebep olmuş. Bu, YAŞ’taki ilk günkü oturma düzeni ardından coşkuyla manşetler atan Zaman, Akit, Stargazete, Bugün, Takvim, Yenişafak gibi matbuatın; kararlar açıklandıktan sonra attıkları “sönük”, adeta kararları gözlerden kaçırmaya dönük manşetlerinden açıkça belli oluyor.  

Taraf ise hayal kırıklığını hiç saklamadan dışa vuruyor. Bu gazete, 05 Ağustos Cuma günü “DİKLENDİ AMA DİK DURAMADI” başlığıyla çıkıyor.

Manşetin altındaki açıklama da şöyle: Sözümüz, Balyozcuların görev sürelerini uzatan, adı, Ergenekon sanığı İbrahim Şahin’in ifadeleriyle gölgelenen Bekir Kalyoncu’yu Jandarma Komutanı yapan hükümetedir.

Hayal kırıklığını saklamayanlardan biri de, Stargazete yazarı Mehmet Altan… Altan, “Askerler saha avantajını kullandı” başlığı altında beklentilerinin karşılanmadığını yazıyor.

Zaman gazetesinin konuyla ilgili yorum yapan yazarlarının da hayal kırıklığına uğradıkları belli… Lâkin onların, inisiyatifi Başbakan ve Cumhurbaşkanında göstererek hayal kırıklıklarını örtme çabasına giriştikleri gözleniyor.

x   x   x

ÖZEL DÖNEMİ, ÖZEL BİR DÖNEM OLABİLİR

“Kriz”in kolayca çözülmesinde, yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in kimi üstün niteliklerinin etkin olduğunu değerlendiriyorum.

Anlaşıldığı kadarıyla, Org. Özel, sükûnetle fakat gayet süratli düşünüp karar alıyor…

Ağırbaşlı, sakin, güven telkin eden, saygı uyandıran bir şahsiyet olduğu anlaşılıyor…

Karşısındakini ikna edici bir yeteneği ve duruşu var…

Silahlı Kuvvetlerin başına üstün zekâlı bir komutan atanmış gibi gözüküyor.

Bu üstün zekâ ile pek çok aksaklık giderilebilir, biriken sorunlar çözülebilir, ordu- hükümet ilişkileri daha çabuk normalleşebilir.

Ülke daha huzurlu bir hale gelebilir.

x   x   x

Bu arada, son YAŞ kararlarıyla devremizden (1980), üç arkadaşımız tümgeneralliğe, dört arkadaşımız da tuğgeneralliğe terfi etti. Onları ve bütün terfi edenleri kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.

 

Önceki yazılar

Tarih: 06.08.2011 Okunma: 650

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?