ERKEN SEÇİM TEHDİDİ

İsmail Hakkı CENGİZ - 01.07.2011

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Siyasetin yeniden şekillendirildiği 12 Eylül 1980’den bugüne, CHP ilk defa “düzen”e, “statüko”ya aykırı bir eylem yapıyor…

Bu eylem tabii ki “düzen”den ve “satatüko”dan yararlananları, “böyle gelmiş böyle gidecek” diyenleri ziyade rahatsız ediyor…

Şimdi, Nazlı Ilıcak gibi AKP demagogları, yani lafebeleri, CHP’yi bir “erken seçim”le tehdit ediyorlar. Beklentileri; CHP ve Kılıçdaroğlu erken seçimden korkacak ve bu “düzen”e, haksızlıklara karşı ortaya koydukları eylemlerine son verecek!

Bunlara göre; CHP daha 15-20 gün evvel yapılan seçimlerden yenik çıkmıştır… AKP  zafer kazanmıştır ve her seçimde de zaferi “garanti”dir!

Tabii AKP’nin zaferi garanti olduğuna göre; CHP’nin “hezimeti” de kaçınılmazdır.

x   x   x

Her şeyden önce şu tespitimizi ortaya koyalım: CHP’nin eylemi AKP ve onun medyadaki köşecilerini bu derece rahatsız ettiyse, CHP doğru yolda demektir.

Etkili bir siyasî hamle yapmaktadır. Muhtemelen, iktidar ve yanlılarının ezberini bozmuş, hesaplarını altüst etmiş demektir.

x   x   x

Peki, bir erken seçim olur mu?

Yeni bir seçim sonucunda parlamentoya girmiş vekillere, bir erken seçim kararı aldırmak neredeyse imkânsızdır.

Buna rağmen, diyelim ki bir erken seçim kararı alındı… Sonuç ne olur?

AKP’nin oylarını artıracağı garanti midir?

Hadi, bu suale de AKP açısından cevap verelim ve artırır diyelim… 60’a çıkar diyelim… Bu şartlarda bile CHP’nin kaybedeceği bir şey yoktur. Şundan dolayı yoktur: Mecliste zaten orantısız bir AKP üstünlüğü mevcuttur ve bu şartlarda meclis çalışmalarında muhalefetin varlığıyla yokluğu bir gibidir. CHP’nin sayısının biraz daha azalması onun açısından bir değişiklik getirmeyecektir.

Fakat bu mümkün müdür?

CHP’ye oy veren %26’dan AKP’ye oy kayması imkân dahilinde midir? CHP’nin nerelerden oy aldığı ortada… Oralardaki seçmenin AKP’ye oy vermesi ihtimali var mı?

Ilıcak diyor ki, “Bir erken seçimde CHP dersini alır.”

Bize göre; CHP dersini son seçimde almıştır ve bu derse göre siyaset üretecektir.

Velâkin bunun tersi neden mümkün olmasın: Millet, muhtemel bir erken seçim kararı alan AKP’ye dönüp, “Arkadaş, seni ülke meselelerine çözüm bulasın diye çoğunluk yaptık. Tekrar tekrar bana gelesin diye değil…” diyerek asıl AKP’ye bir büyük ders veremez mi?

x   x   x

ZİHNİYETE BAK

Hem, Nazlı Ilıcak gibiler neden kendi kendilerine gelin-güvey oluyorlar ki?

Erken seçime gideceğini zannettikleri “usta”nın aklında hiç erken seçim falan yok!  Ne diyor bu hususta: “CHP gelmezse gelmesin, meclis bal gibi çalışır!”

“Usta”nın demokrasi anlayışı bu… Ortada bir sorun var, bunu çözmemiz lâzım demiyor da, sorun olduğu gibi kalsın, milletin seçtiği 9 milletvekili cezaevinden çıkmasın… Millî irade meclise yansımazsa yansımasın, diyor…

“Ustalık dönemi” demokrasisi, “İleri demokrasi” anlayışı, böyle bir şey demek ki…

 

Önceki yazılar

Tarih: 01.07.2011 Okunma: 640

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?