YÜZDE 30’U GEÇTİ Mİ?

İsmail Hakkı CENGİZ - 28.05.2011

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Dün (27 Mayıs Cuma), tam ikindi ezanı okunurken, Şişli Camii önünde, Mecidiyeköy tarafından gelen CHP’nin seçim otobüsüyle karşılaştım. Bir de baktım en önde, ayakta Kemal Kılıçdaroğlu… Vatandaşı selâmlıyor, ben de selâmlaştım. Doğrusu insana son derece sevimli gelen, güven veren bir hâli vardı…

Akşam…

Saat dokuz buçuk sıraları…

Televizyonu açtım… Habertürk’te Kemal Kılıçdaroğlu… Bayan sunucuyla röportaj yapıyor… O gün Sarıyer’de açık hava toplantısı yaptıklarını söylüyor… Demek ki karşılaştığımız saatte Sarıyer’den dönüyordu…

Habertürk’teki Kılıçdaroğlu programına sorular yağıyor…

CHP liderinin daha önce çıktığı, hem de saat 11:30’dan sonra çıktığı başka bir TV programı, o günün en fazla seyredilen programı olmuştu… Habertürk’ün programı da aynı başarıyı sağlayacak mı, bilemiyorum. Bu yazıyı kaleme aldığı sıralarda henüz Cuma akşamına ait reyting sonuçları yayınlanmamıştı.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Kılıçdaroğlu’nun söyledikleri insanı çekiyor. Erken yatıp erken kalktığım için geç vakitlerde verilen programları seyredemiyorum. Nitekim CHP liderinin rekor kıran o programını da seyredemedim.

Habertürk’teki söz konusu programı ise saat 11:30’a kadar seyrettim. Bana göre en ilginç gelen bölüm; bir seyircinin “CHP ne kadar oy alacak?” sorusuna, Kemal Bey’in verdiği cevaplardı…

Kılıçdaroğlu; bütün hayatında, siyasî konuşmalarında olduğu gibi, alacağı oy konusunda da gayet mütevazı bir tavır sergiledi… Bazı anketler, hatta bir uluslar arası anket kuruluşu kendilerini birinci parti olarak gösterdiği halde onlardan bahsetmedi.

Ne dedi?

Kendinden son derece emin bir tavırla “%30 barajını” aştık, dedi.

Tabii bu rakam, iktidar iddiası olan bir ana muhalefet partisi için az sayılabilir. Lâkin CHP’nin son yerel seçimlerde aldığı oyun %23 olduğu göz önüne alınırsa, 7 puanlık bir artış oransal olarak %30’lara varan bir ilerleme demektir.

İki sene içinde böyle bir sıçrama çok ciddi bir başarıdır.

Ben CHP’nin daha fazla oy alabileceğini tahmin ediyorum… Yurt sathından gelen haberler, Kılıçdaroğlu’na gösterilen ilgi onu gösteriyor. Kendisi de, %30’u aştığını söyledikten sonra ilave ediyor: Biz her gün biraz daha yükseliyoruz, AKP biraz daha düşüyor.

Dün Kılıçdaroğlu’nu bizzat gördükten ve Habertürk’teki programını seyrettikten sonra aklıma Ecevit geldi… Ecevit 1970’lerde halkın büyük bir bölümüne çok sevimli gözüküyordu… Kılıçdaroğlu’nun halka Ecevit’ten daha sevimli geldiğini düşünüyorum. Eğer, Kılıçdaroğlu, CHP’yi Ecevit’in devraldığı gibi %35’lerde teslim almış olsaydı, Ecevit’in 1977’de kırdığı %42’lik rekorunu aşabilirdi.

Yine de çok şaşırtıcı bir netice alabilir!

x   x   x

TEPKİ

Habertürk yazarı Amberin Zaman, Diyarbakır’da seçmenin nabzını tutmuş… Burada, daha evvel milletvekili çıkaramayan CHP’nin 1 vekil çıkarabileceğini söylüyor.

Sebep; “Kürt seçmen AKP’ye tepkili” (Amberin Zaman, Habertürk gazetesi, 28 Mayıs).

Doğrudur…

Bir başka doğru daha var:

Türk seçmeni de AKP’ye tepkili…

Biri de çıkıp, Konya’da, Kayseri’de bunu dile getirmeli!

 

Önceki yazılar

Tarih: 28.05.2011 Okunma: 666

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?