HİLALKART NEDİR?

İsmail Hakkı CENGİZ - 09.04.2011

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


MHP seçim dönemini 1 Ekim 2010’da, Türkiye-Ermenistan sınırındaki Anı antik kentinden başlattı. O günden beri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ülkeyi adım adım gezerek seçim çalışmalarını sürdürüyor.

2011 Seçim Beyannamesini de bütün partilerden önce hazırlayıp kamuoyuna sunan parti, MHP oldu.

Seçim Beyannamesine baktığınız vakit, adaletten bilim ve teknolojiye, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadeleden engelli sorununa kadar ülkenin her meselesinin ele alındığını, problemlere etkin çözümler üretildiğini görüyorsunuz.

Yine bu beyannameye baktığınız vakit, MHP’de birikimli, geniş bir teknik kadronun var olduğunu görüyorsunuz. Meselelere getirilen çözümler gerçekçi, uygulanabilir ve çoğu ezber bozan yenilikçi çözümler.

Üstelik bu çözümler birbiriyle ilintili… Bir sorunu çözerken başka bir yerde sorun yaratmıyorsunuz. Tam tersine bir konuda ortaya koyduğunuz çözüm onunla ilgili başka bir konunun çözümüne de katkı sağlıyor.  

İşte bu zincirleme çözümlerden biri de HİLALKART uygulaması.

İlk ortaya atıldığında hamasî bir “fantezi” gibi algılandı. Fakat işin özüne baktığınızda son derece gerçekçi, birkaç soruna birden çözüm getiren “millî” bir proje olduğu ortaya çıkıyor.

En az 2 ay kadar önce kamuoyuna duyurulan, bu derece geniş kapsamlı yeni projenin MHP sözcülerince yeteri kadar tanıtılmaması ciddi bir eksiklik. Sadece “Hilalkart”ın yeterince anlatılması MHP oylarında ciddi bir sıçrama meydana getirebilir.

x   x   x

HİLALKART NEDİR?

MHP’nin 2011 seçim beyannamesinde, HİLALKART hakkında şunlar söyleniyor: “Muhtaç durumdaki ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri harcama kartları (HİLALKART) verilecektir. Çeşitli adlar altında yapılması öngörülen sosyal destek ödeme tutarı bu kartlara yüklenecektir. Diğer taraftan, küçük esnafın desteklenmesi amacıyla bu kartlar sadece ikamet edilen mahaldeki (ilçe – belde) esnaftan yapılacak alışverişte geçerli olacaktır.”

Buradaki en ilgi çekici nokta “muhtaç durumdaki” vatandaşa Hilalkart verilmesi değil; Hilalkart’ın esnaftan yapılacak alışverişte geçerli olmasıdır.

Böyle bir uygulama; birkaç soruna birden çözüm imkânı sağlamaktadır.

Birincisi; muhtaç vatandaşın ihtiyacı; onun onurunu zedelemeden ve “makarna-bulgur” gibi belki de hiç ihtiyacı olmayan maddelerle “sadaka” yardımı yapmadan, zarurî ihtiyacı neyse onun giderilmesini temin etmektedir.

İkincisi; Hilalkart’a tahsis edilen kaynakla çok uluslu büyük şirketlere aktarma yapmak yerine, zor durumdaki mahalle, ilçe, ildeki esnafa aktarma yapılmaktadır. Küçük esnafın desteklenmesi, canlanması hedeflenmektedir. Mahallenin rengi ve bir bakıma güvenliğinin garantisi olan “bakkal amca”nın yaşaması, güçlenmesi amaçlanmaktadır.

Üçüncüsü ise; bu harcamalar mecburen kayıtlı olacağından, “kayıt dışı” ekonominin kayıt altına alınmasına önemli bir katkı sağlayacaktır.

Bence, bu Hilalkart çok akıllıca hazırlanarak beyannameye konulmuş. Kitlelerin ve esnafın ilgisini MHP’ye çekecek bir uygulama.

Şuna da dikkatinizi çekmek isterim: “Hilalkart” bölümü; 195 sayfalık MHP seçim beyannamesinin sadece 1 paragrafı… Bütün beyanname bunun gibi ülkenin sorunlarına çözüm getiren, devleti güçlendirecek, milleti kalkındıracak yeni plan ve projelerle dolu.

Bu seçim beyannamesini hazırlayan kadrolara sahip, seçim çalışmalarına da seçim tarihinden 9 ay önce başlayan bir parti, siyasî hayatının en yüksek oyunu almaya namzet bir partidir.

x   x   x

GENAR’IN SEÇİM ANKETİ

Kanal7 internet sitesinin 09 Nisan 2011 tarihli haberi… Genar’ın yaptığı ankete göre; AKP’nin oyu % 47,9 muş.

Peki, sandıktan bu çıkar mı?

Çıkmaz.

Ne çıkar?

%34.9…

Nereden biliyorsun?

2009 seçimlerinden… Bu Genar, 29 Mart 2009 yerel seçimlerine 1 hafta kala AKP’nin % 52 alacağını ilan etmişti. Sandıktan ne çıktı? % 39… Aradaki fark ne? 13Demek ki Genar AKP oylarını 13 puan yüksekten gösteriyor. Son bildirdiğinden de o fazlalığı çıkarırsanız, demek ki 1 hafta sonra seçim olsa AKP’nin alabileceği oy %35’in altıdır.


Önceki yazılar

Tarih: 09.04.2011 Okunma: 616

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?