GÖLGESİNDEN KORKAN İMPARATOR

İsmail Hakkı CENGİZ - 30.01.2011

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

Birkaç yıldır, AKP'nin memleketi bir “korku imparatorluğu” na dönüştürdüğü, dönüştürmek istediği yazılıp, söyleniyor. Bu doğru mu? 

Değil... 

Olmadığı ortada... 

Bir kere; bu “korku imparatorluğu” ndan kimsenin korktuğu yok... 

İkincisi; eğer gerçekten bir “korku imparatorluğu” söz konusu olsa, bunu dile getirebilmek, ondan bahsedebilmek mümkün mü? 

Benim gördüğüm; tam tersi bir durum var... 

x x x 

Bu devletin bir imparatorluk olduğu doğru! Büyük bir imparatorluğun mirası üzerinde oturan, resmî adı ne olursa olsun, bir imparatorluk. 

Lâkin bu imparatorluğun kimseyi korkuttuğu falan yok. 

Bu imparatorluk kendisi korku içinde titriyor... 

Bu titremesi de yeni değil... 

Rahmetli Cemil Meriç, 1950 lerde, 60 larda yazıyor... Diyor ki; “Bir ülke düşünün, kelimeden korkar... Hükümet etmesine, mahkemelerine, polisine, askerine, üniversitelerine rağmen korkar... Topuna, tüfeğine rağmen korkar.” 

1950 lerden bu yana iktidarlar değişti... 

Sağı geldi, solu geldi... Hatta askerî iktidarlar geldi... 

Korku gitmedi... 

Devlet daima kelimeden korktu. Bazen şu kelimeden, bazen bu kelimeden... İktidara hâkim olan anlayışa göre korkulan kelimeler değişti... Fakat korku gerçeği değişmedi... 

x x x 

Tabii kelime gibi masum bir varlıktan bu derece korkmak, korkunun bu derece uzun sürmesi “imparator” da “paranoya” meydana getirdi. 

Artık sadece kelimelerden korkmuyor, çocuklardan, hatta kız çocuklarından bile korkmaya başladı. 

Geçen sene Sandıklı'daki bir yakınımdan telefon geldi... “Abi, lisedeki oğlum bir kavgaya karışmış, gözaltına aldılar. 'Çete' suçlamasıyla dava açacaklarmış. Bu nasıl iş?” 

Biz de ona sorduk, bu nasıl iş? 

Tabii anladık ki, “imparator” korku krizlerinde... Liseli çocukların her daim olabilecek münakaşalarını, kavgalarını bile kendi varlığına bir tehdit olarak görebiliyor. 

Neyse, yakınım “davacılarla” uzlaştı da iş tatlıya bağlandı. 

x x x 

Aradan bir sene geçti... 

“İmparator” un korkuları gittikçe arttı. 

Artık, bırakın liselileri, ilköğretim çocuklarının kıpırdanmasından bile korkmaya başladı.İzmir'deki haberi duymuş olmalısınız! Habetürk'ün bildirdiğine göre; “İzmir’de ‘yepyeni bir çete’ ortaya çıktı. İlköğretim okulunda okuyan 11 ve 13 yaşındaki 5 kız öğrenci, okul müdürü tarafından çetecilikle suçlandı, savcılık ifade aldı.” 

Şimdi, durup düşünelim; “korku imparatorluğu” mu? “imparatorun korkusu” mu? 

Açık! 

Devasa bir imparatorluğun içinde yaşıyoruz. Ve o “imparatorluk” vatandaşı olan 11- 12 yaşındaki kızlardan korkuyor. 

İlköğretim talebesi kızların bir araya gelmesini “çete” kurmak, birlikte işledikleri basit bir kabahati “çete” suçu zannediyor. 

Zannediyor ki, küçücük kızlar “imparatorluğu” yıkabilirler. 

Biz medyaya yansıyan veya çevremizdeki “küçük çete” lerden haberdar olabiliyoruz. Acaba, haberimiz olmayan, 11- 12 yaşındaki çocukların kurduğu daha ne kadar “çete” var? 

Ve zavallılar hangi karakol, adli tıp ve mahkeme koridorlarında kendilerinin “çete” falan olmadıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar?


Önceki yazılar

Tarih: 30.01.2011 Okunma: 677

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?