Dakka 1, gol 2

İsmail Hakkı CENGİZ - 07.10.2010

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


“Evet” cenahına dönüp desek ki, Anayasa değişiklik paketi yürürlüğe girdiğinden bu yana 1 ay dolmak üzere, hani o vaat edilen “güzellikler”, nerede?

Muhtemelen alacağımız cevap; durun bakalım daha dün 1, bugün 2… Bekleyin, ne harikulade şeyler göreceksiniz, olurdu.

Hâlbuki güzel şeyler gerçekleşmeye başladı! Hangi alanda? Hukuk alanında… Ne diyordu Recep Bey: “Bu değişikliklerle, ‘üstünlerin hukukundaaaan, hukukun üstünlüğüne’ geçiyoruuuuuz”

Nitekim ay dolmadan geçtik!

Hem de 2 yerde birden:

Varan 1:  Gazeteport’un 06 Ekim 2010 tarihli haberine göre; “Trafikte 12 bin 550 kişilik ‘İmtiyazlılar grubu’ oluştu. Bundan sonra 12 bin hâkim ve savcı ile 550 milletvekiline kural ihlali yapsalar da trafik cezası kesilmeyecek.

Kırmızı ışık ihlali yapan CHP Milletvekili Kemal Anadol’a kesilen ceza Ankara 8. Asliye Hukuk mahkemesince dokunulmazlık gerekçesiyle iptal edilince vekiller için yeni düzenleme yapıldı. Hata yapan vekillere artık ceza kesilmeyecek, tutanak hazırlanacak.

Yargı mensupları ve milletvekillerine bugüne kadar kesilen ve ödenmeyen cezaların da iptal edileceği bildirildi. Düzenlenen ceza tutanaklarına itiraz nedeniyle mahkemelerce aleyhte sonuçlanan kararlardan doğan parasal miktar da, cezayı kesen polisten tahsil edilecek.”

Böyle bir karar daha önce değil de, 12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen değişikliklerden sonra yürürlüğe girdiğine göre, demek ki, bu 12.550 kişi, Halkoylamasıyla değiştirilen düzenlemeler sayesinde bu ayrıcalıklara kavuştu.

Varan 2: Zaman gazetesinin 02 Ekim 2010 tarihli haberine göre; “Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun terfilerinin Yüksek Askerî Şûra'da (YAŞ) onaylanmaması sebebiyle açtıkları davada Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) yürütmeyi durdurma kararı verdi.”

Yani…

Yani, generaller ve amiral bir üst rütbeye terfi ettirilecek.

Generaller ve amiralin bu hakkı kazanmasının, 12 Eylül 2010 tarihinde, Halkoylamasıyla yürürlüğe giren değişiklikler sayesinde olduğundan eminiz.

Çünkü biliyorsunuz, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları, 1982 Anayasasına göre “yargı denetimi dışında”ydı. Eğer ilgili madde değişmeseydi generaller yargıya başvuramayacaklardı. İşte, şu geçen ay değiştirdiğimiz maddelerden biri de bu. Artık, YAŞ kararları yargı denetimine açıldı. Söz konusu generaller ve amiral de bu değişiklikten istifade edip dava açtılar ve kazandılar.

Vakıa, değişikliklere “evet” diyenler başka şeyler umuyorlardı. Bu değişiklikler sayesinde YAŞ’ın irtica gerekçesiyle ordudan uzaklaştırdıklarına yargı yolunu açmak ve onların TSK’ne dönmesini arzu ediyorlardı…

Ama olsun!

Parayla değil sırayla…

Şimdilik değişikliklerden generaller yararlanır, sonra sıra subay ve astsubaylara gelir!

Değil mi efendim, daha dün 1, bugün 2!

Üstünlerin hukukundan, hukukun üstünlüğüne geçiş böyle olur!

Yavaş yavaş… Sabırla!

x   x   x

YUMRUK

İktidardaki isim değişiklikleriyle “düzen”in değiştiğini zannediyor, sonra hiçbir şeyin değişmediğini fark edince hayal kırıklığına uğruyoruz. Merhum Neyzen Tevfik de hayal kırıklığı yaşayanlardan olsa gerek ki, aşağıdaki iki mısraı haykırmış:

Türkü yine o türkü, sazlarda tel değişti,

Yumruk yine o yumruk, bir varsa el değişti.

Ah Üstat, o, o vakitlermiş. Artık yumruk eski yumruk bile değil. Eski yumruğa razıyız.

AKP iktidarının, sağlık alanında ve emekli aylıkları hususunda attığı bir yumruk var ki, vatandaş nakavt olmuş vaziyette... Velâkin çok çok az kişi işin farkında…

Kısmetse yarın onu anlatacağız.

 

Önceki yazılar

Tarih: 07.10.2010 Okunma: 598

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?