AKP GİDİCİDİR

İsmail Hakkı CENGİZ - 14.09.2010

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


İlk bakışta yüzde 60’a yakın oy…

Her 5 kişiden 3’ü…

21 milyon seçmen…

Sanki ezici bir çoğunluk AKP ve Erdoğan yanlısı gibi gözüküyor…

Elbette yandaş medya tarafından üstün bir başarı gibi sunuluyor!

Hâlbuki tabloya bütünlükçü ve geniş ufuklu bir açıyla baktığınız vakit; aslında AKP oylarının düştüğünü, Erdoğan’ın tükenmekte olduğunu görüyorsunuz.

Nasıl yani?

1.              Her şeyden önce, 21 milyon seçmen; 49,5 milyon olan toplam seçmen sayısının yüzde 42’sine tekabül ediyor. “Evet” demek için Umre’dekilerin bile zamanından önce dönüş yaptığı hesaba katıldığında, “evet”çilerin alabileceği azamî oy’un bu olduğu anlaşılır.  Geriye kalan oyların ve çeşitli sebeplerle sandığa gitmeyen/gidemeyenlerin, “AKP-SP-BBP-TP” cephesinin karşısında olduğu rahatlıkla söylenebilir. Kaldı ki “evet”ler içinde hatırı sayılır nispette MHP oyları da var.

İlginç bir şekilde, genel seçmen sayısı içindeki “muhalefetin” oranı yüzde 58 oluyor. Filhakika, bu durum referandum sonucunu değiştirmiyor… Fakat 9 ay sonra yapılacak seçimlerde bu rakam AKP’yi hezimete uğratacak kadar büyüktür.

2.              “Evet” tarafındaki 21 milyon oy’un ne kadarı AKP’nin hanesine yazılacaktır?

AG araştırma şirketinin sandık başında yaptığı araştırmaya göre; “evet” diyenlerin sadece % 47’si Erdoğan için oy kullandığını söylüyor. Bu da 10 milyon kadar bir oy demektir ki; genel seçmen sayısının yüzde 20’sine tekabül eder.

Bu rakamın daha fazla artması beklenemez.

Bayram tatili ertesi ve okulların kapalı olduğu yaz tatilinde yapılan ve üstelik BDP’nin boykot ettiği, referanduma katılım oranı % 77’dir. Yıl içinde yapılacak bir seçimde katılım oranının % 90’lara ulaşması tabiidir.

44-45 milyon seçmenin oy kullanacağı bir seçimde AKP’nin alabileceği oy ancak 10-11 milyon seviyelerinde kalacaktır. Bu ise yüzde25 civarında bir oran anlamına gelir.

Enseyi karartmanın manası yok yok!

AKP gidicidir.

 

Önceki yazılar

Tarih: 14.09.2010 Okunma: 579

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?