RANT KAPISI "ENGELLİLER", Mehmet Kızıltaş

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 21.10.2009


   
     
Mehmet Kızıltaş
www.yasadikca.com


Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor ki TV'lerde engellilerle ilgili olsun olmasın tüm program yayınlarında engellilerimize ne yazık ki istenilen ve olması gereken profesyonellikte hiçbir zaman yer verilmez. Ancak konu para olunca TV'ler saatlerce prime time sürelerini engellilere tartışmasız ayırabiliyorlar. Oysa Prime Time'da bir engelli programını yayınlamak için TV kanalları bizden sadece 30 dk.'lık yayın bedeli için 5-10.000$ arasında prodüksiyon hariç sadece yayın bedeli isteyebiliyorlar.

Arkadaşlar şuna dikkatinizi çekmeye çalışıyorum; yapılan bu programlarda ekran yayın saat süresi olarak kazanılan paradan prodüksiyon giderleri altında TV'ler ciddi paralar almaktadırlar. Yoksa o ekranı saatlerce bir kampanya için asla ayırmazlar. Bu yüzden bu organizasyonların yapımı sonrası ne yazık ki her şey olup bittikten sonra yapacak hiçbir şeyiniz kalmıyor. Engellilerle ilgili ekranlarda yapılan yayınların ilk duyulduğu zaman TV kanallarına ve en üst yetkili mercilere itirazlar ya da tepkiler iletilmeli yoksa E-posta grupları gibi mecralardan istediğiniz kadar tepkilerimizi dile getirelim, hiç bir şey fark etmez. Çünkü alan parasını cebine koydu yol aldı. Bizimkisi ise sadece burada yazmaktan öteye gitmemektedir.

Şunu da unutmamak gerek ki ülkemizde engellerimiz adına bir denetim mekanizmasının olmamasından dolayı STK'larında bu konularda her hangi bir yaptırımı bulunmadığı hatta 'O yaptı biz nasıl akıl edemedik' gibi düşüncelerinden de ileriye gitmiyor... Eğer istiyorsanız engellilerle ilgili yapılan bu kampanyaları yapan TV'leri büyük tepki bombardımanı altında tutarak hatta o TV binalarının önünde pankart açarak bu yanlışlığın düzeltilmesi için kamuoyu desteği ve bir farkındalık yaratılabilir.

Ayrıca toplanan paraları denetleyen birimler kimlerden oluşuyor? Bu paraların harcanacağı söylenen bazı konularda (sağlık ve medikal ürünler gibi) zaten devlet sosyal güvenlik kapsamında ücretsiz hizmetler veriyor. Bu yüzden yetkililerin bir an önce bu konuda bir denetim birimi oluşturarak harekete geçmesi gerekmektedir. Ayrıca engelliler adına bundan sonra yapılacak büyük kapsamlı para toplama kampanyalarına çok ciddi önlemler alarak kısıtlamalar getirmelidir. Ülkemizde en çok suistimal edelenlerin, üzerlerinden rant elde edilen, her türlü haksızlığa ve ayrımcılığa maruz bırakılanların başında engelliler geldiğini de belirtmem gerekiyor.

TV'ler kendi çıkarlarına olmayan hiç bir kampanyaya destek vermediği gibi de yayınlarında onlara kolay kolay yer vermez. Hatta alacağı ya da kampanyada talep edeceği her şeyi prodüksiyon masrafı olarak kalem kalem yazdığında da kimse anlamaz paranın ne olduğunu. Bu yüzden al gülüm ver gülüm yaklaşımı ile içler acısı bir durum ortaya çıkıyor. Daha geçtiğimiz günlerde yolda karşılaştığım bir dernek yetkilisi de 'Bizde TV'de yardım kampanyası yapacağız girişimlerde bulunuyoruz' diye ballandıra ballandıra anlatıyor... Bu nokta da artık ne söyleyeceğimi bilemiyorum...

Bu yüzden sadece bu vakıf değil bu ve benzer vakıf, dernek ya da STK'ların tüm organizasyonlar için TV yayınlarında engellileri aciz zavallı konumuna düşürerek para toplama yoluna gitmesi hakkında seslerimizi çıkarmak ve konuların yakından takipçisi olmalıyız. Ülkemizdeki en önemli konu engellilerimizin engellilik konusunda tam sahiplenici, sorumluluk sahibi bir tutum ve davranışlarda yer almadığını belirtmem gerekiyor... Yanlışlara haklı sebeplerimizle güçlü bir duruş sergileyemediğimiz gibi başarıya da sahip çıkarak korumuyoruz.

Yıllardır toplumun engelliye bakışındaki önyargıları yıkmak, entegrasyon içinde birlikte yaşamak, ötekileşmeden hafızalardaki engelli resmini değiştirmek için savaşırken TV kanallarında yardım kampanyası için acıtasyon dolu teaser ve fragmanların dönmesi ve döndürülmesini gördüğümde de nasıl kahrolduğumu belirtmek isterim. Biz bir şeylerin doğru anlatılması ve algılanması için çalışırken bir tarafdan da yine aynı şekilde engelli dernekleri ya da kendini bilmez insanlar tam tersini yaparak bizim bütünleştirmeye çalıştığımız engellilik kavramına ciddi zararlar vermektedir. Amaç para da olsa paranın dışında ön planda olmak da olsa asla izin vermemeliyiz. Çünkü hiç kimsenin böyle bir hakkı yok ve hiç olmadı da.

Şimdi suçlu aramak ya da peşine düşmek zamanı değil. Şimdi tüm STK’ların beraberlik içinde engelli haklarının korunması, iyileştirilmesi ve hayata geçmesi için birlikte hareket etme zamanı. Engelliler arasında sürekli bölünme, rekabet ve ayrılıklar olduğu sürece de özlenen haklara sahip olamadığımız gibi başkalarının suistimallerle de sürekli karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır..

Engelimizi kullandırtmayalım... kimsenin de rant kapısı olmayalım, oldurtmayalım... Kimseden de korkmayalım.

Saygılarımla,
Mehmet Kızıltaş


http://www.yasadikca.com/koseyazisi1_14.php


Arşiv
Tarih: 21.10.2009 Okunma: 681

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

OSMAN GENÇ

28.09.2009 - 16:57

YEDİRE YEDİRE BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIRSALAR ARTIK MİLLETTE KUSMAKTAN VAZGEÇER...TIPKI DAHA ÖNÇELERİ BİR ÇOK ÇOK ŞEYİNDEN VAZGEÇTİĞİ GİBİ.................SAYGIYLA

Mehmet Tamer Altıparmak

01.10.2009 - 01:48

Kardeşim yazılarına hayranım ellerin dert görmesin.Başarılarının devamını Allahtan niyaz ederim.saygılar

OSMAN GENÇ

28.09.2009 - 16:57

YEDİRE YEDİRE BAĞIŞIKLIK KAZANDIRIRSALAR ARTIK MİLLETTE KUSMAKTAN VAZGEÇER...TIPKI DAHA ÖNÇELERİ BİR ÇOK ÇOK ŞEYİNDEN VAZGEÇTİĞİ GİBİ.................SAYGIYLA

Mehmet Tamer Altıparmak

01.10.2009 - 01:48

Kardeşim yazılarına hayranım ellerin dert görmesin.Başarılarının devamını Allahtan niyaz ederim.saygılar