Akdeniz Üniversitesi, KYK yurtları ve intiharlar: Üç intihar inceleniyor

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
messenger sharing button
email sharing button
snapchat sharing button

Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan ve KYK yurtlarında kalan öğrencilerin intiharlarına ilişkin Antalya Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Valiliğin yazılı açıklamasında 2021-2022 öğretim yılı içinde üç ayrı intihar olayının gerçekleştiği ve kayıtlara intihar olarak geçtiği ayrıca konuyla ilgili inceleme ve soruşturmaların yürütülmekte olduğu bilgisi paylaşıldı.

Son günlerde sosyal medyada yapılan “Akdeniz Üniversitesi’nde neler oluyor” başlıklı paylaşımlarda üniversite öğrencilerinin intiharları gündeme getirilmiş ve bir soruşturma dahi yapılmadığı eleştirileri yapılmıştı.

Ayrıca Elmalılı Hamdi Yazır Yurt Müdürlüğü de dahil olmak üzere şehirdeki yurtlarda kalan öğrencilerin intiharlarına dikkat çekilmişti. Konuyla ilgili çok sayıda yerel haber de daha önce servis edilmiş durumda. Olayların en dikkat çeken ve eleştirilen kısmı ise yurtlarda maddi gerekçeler nedeniyle kameraların olmamasıydı.

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Valiliği tarafından olaylara ilişkin açıklamalar yapıldı. Valiliğin açıklamasında “İlimizde KYGM ve özel olmak üzere toplam 46 Yurt ile 19 bin 950 öğrenciye hizmet verilmektedir. 157 adedi Elmalılı Hamdi Yazır Yurt Müdürlüğünde olmak üzere KYGM ait 14 adet yurdumuzda toplam bin 435 adet kamera ve bunun yanı sıra fiziki unsurlarla da güvenlik tedbirleri sağlanmaktadır. 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde meydana gelen 3 olay, alınan tanık beyanları ve olay yeri incelemesine ek olarak kamera kayıtları tetkiki sonucu adli kayıtlarımıza intihar olarak geçmiştir” denildi.

14 yurtta bin 435 adet kamera olduğunun bildirildiği Valilik açıklamasında konuyla ilgili inceleme ve soruşturmanın Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Emniyet Müdürlüğünce yürütüldüğü belirtildi. Ayrıca Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından da idari soruşturma yürütüldüğü aktarıldı. Ancak Valiliğin açıklamasında intiharlara ilişkin ayrıntı verilmedi.

Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada ise “Hepimizi derinden sarsan bu olaylarla ilgili gerekli inceleme yapılması için geçtiğimiz hafta içerisinde bir komisyon kurulmuştur. Komisyonumuz sorumluluk ve yetki alanımızda olmamasına rağmen vakaların gerçekleştiği yurtlardaki incelemelerin yapılabilmesi, olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılabilmesi ve de önleyici tedbirlerin alınabilmesi amacıyla çalışmalarını hassasiyetle devam ettirecektir” denildi.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü: İddialar asılsız

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise sosyal medyadaki iddiaların asılsız olduğu belirtilerek “Antalya ilinde Genel Müdürlüğü‘müze bağlı yurtlarda 2021-2022 eğitim- öğretim yılı içerisinde gerçekleşen üç ölümlü intihar vakası ile ilgili sosyal medyada gündem olan ve olayların saklandığı yönündeki iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır. Her üç olay emniyet tarafından soruşturulmuş, olay yeri incelemeleri yapılmış, gerekli ifadeler alınmış ve dosyalar savcılığa intikal etmiştir. Süreç adli makamlarımız tarafından titizlikle yürütülmektedir” denildi ve eklendi:

 “Olayların meydana geldiği yurtlarımızda güvenlik kameraları 24 saat aktiftir, görüntüler incelenmek üzere ivedilikle ilgili makamlara teslim edilmiştir. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olarak, tüm birimlerimizle, yaşanan bu üzücü olayların detaylı incelemelerini yakından takip ettiğimizi ve sürecin başından itibaren emniyet ve adli makamlarımızla koordineli bir şekilde yürütüldüğünü kamuoyunun bilgisine sunarız.”

İntihar eden Halil Gülcan’ın kardeşi: Yurtta ne hikmetse kamera yok

Öte yandan Cihan Gülcan isimli bir sosyal medya kullanıcısı 11 Mayıs’ta kardeşi Halil Gülcan’ın intihar haberini arkadaşlarından sabah saat 5.30’da aldığını ancak olayın 1.47’de gerçekleştiğini öğrendiğini paylaştı. Cihan Gülcan, intihar olayının ardından olaya ilişkin yurt görevlilerinden veya herhangi bir polis memurundan sabaha kadar bilgi verilmediğini aktardı.

Gülcan, olayı kendisine kardeşinin arkadaşlarının bildirmesi üzerine, habere inanmadığını ve sonrasında teyit etmek için aradığı polis memurundan ancak öğrenebildiğini söyledi. Yurt Müdürlüğünün bu süreçte kendilerine haber vermeden ve izin almadan Halil Gülcan’ın eşyalarını arkadaşlarına teslim ettiğini ve Gülcan’ın eşyalarını arkadaşlarından aldığını belirtti. Ayrıca Cihan Gülcan’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşıma göre; yurtta kamera yok. Gülcan bu olayı şu sözlerle eleştiriyor:

“Yurtta ne hikmetse kamera yok…

Olayın nasıl gerçekleştiği konusunda herhangi bir fikrimiz yok. Kafamızda birçok soru işareti var ve hiçbirine cevap yok.”

Tarih: 14.06.2022 Okunma: 598