MOSKOVA''DAKİ SALDIRI: ABD, İngiltere ve Kanada Rusya''daki vatandaşlarını günler öncesinden uyarmıştı

EURONEWS

Moskova’daki bir konser salonuna silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Saldırıda şu ana kadar en az 133 kişi öldü, yüzden fazla kişi de yaralandı.

Moskova'da ünlü bir konser salonuna düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 133'e yükseldi. Rusya Soruşturma Komitesi, ölü sayısının daha da artabileceğini bildirdi.

Moskova'nın "Crocus City Hall" adlı konser salonuna düzenlenen saldırıda, en az 4 kişi oldukları belirtilen silahlı kişiler etrafa ateş açtı.

Saldırı sonrası başlatılan operasyonlarda şu ana kadar 11 şüpheli gözaltına alındı.

Saldırıyla ilgili konuşan Devlet Başkanı Putin, Rusya genelinde ek güvenlik önlemleri alındığını söyledi ve saldırının Ukrayna ile bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Putin, "(Moskova'daki terör saldırısı) Rusya'ya, halkımıza yönelik bu saldırıyı hazırlayan, teröristlerin arkasında duran herkesi tespit edip cezalandıracağız. İlk bilgilere göre (teröristler için) Ukrayna tarafından devlet sınırını geçmeleri için bir pencere hazırlandı." şeklinde konuştu

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, saldırı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu görülüyor.

Konser salonunun yer aldığı binada yangın da çıkarken olay yerine çok sayıda güvenlik gücünün sevk edildiği bildirildi.

Moskova'da saldırıya uğrayan konser salonu
Moskova'da saldırıya uğrayan konser salonuAstra/AP

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hafta sonu Moskova'da tüm halka açık etkinliklerin iptal edildiğini kaydetti.

Acil Durumlar Bakanlığı Genel Müdürlüğü'nden TASS'a yapılan açıklamaya göre, binadaki yangını söndürmek için Moskova Havacılık Merkezi'nden helikopterler olay yerine gönderildi. Alevler içinde kalan binanın çatısı çöktü.

Yangınla mücadele çalışmalarına 320'den fazla kişi ve 130'dan fazla araç katılırken, üç helikopterden yanan binanın üzerine su atıldığı görüldü.

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.

Terör saldırısının ardından Moskova metrosunda da yolcular sıkı güvenlik aramasından geçiriliyor. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) konser saldırısı şüphelilerini Ukrayna ile bağlantılı olmakla suçladı

Rusya'nın Interfax haber ajansının bildirdiğine göre Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Moskova'daki konser salonuna düzenlenen saldırının şüphelilerinin yakalandıklarında Ukrayna sınırına doğru gitmekte olduklarını açıkladı.

Interfax'a göre FSB, şüphelilerin Ukrayna içinde bağlantıları olduğunu da sözlerine ekledi.

Moskova saldırısına tepki gösteren Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı daha önce yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın bu olaylarla kesinlikle hiçbir ilgisi yoktur" demişti.

Moskova'daki saldırıda ölenlerin sayısı 60'a yükseldi
Moskova'daki saldırıda ölenlerin sayısı 60'a yükseldiAP/Copyright 2024 The AP.

ABD: Moskova'daki saldırıda Ukrayna'nın dahli olduğuna ilişkin emare yok

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Moskova'da gerçekleşen silahlı saldırıyı "korkunç" olarak nitelendirerek, "Şu anda bu saldırıya Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok." dedi.

Kirby, günlük basın brifinginde Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna silahlı kişilerce yapılan saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

John Kirby, olayın "korkunç bir silahlı saldırı" olduğunu ve saldırının kurbanlarına başsağlığı dilediklerini ancak olayla ilgili bir değerlendirme yapabilmek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Saldırıyı IŞİD üstlendi, ABD makamları saldırıda Ukrayna'nın dahli olduğu yönünde bir bulguya rastlanmadığını açıkladı.
Saldırıyı IŞİD üstlendi, ABD makamları saldırıda Ukrayna'nın dahli olduğu yönünde bir bulguya rastlanmadığını açıkladı.AP/Investigative Committee of Russia

Saldırının Ukrayna ile bir bağlantısının olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Şu anda bu saldırıya Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok, ancak haberler henüz çok yeni. Buna bakacağız, ancak daha ilk saatte bu Ukrayna ile bağlantılı gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın." yorumunu yaptı.

Kirby ayrıca, Rusya içindeki herhangi bir siyasi motivasyon ile bu saldırıyı bağdaştırabilecek herhangi bir emare olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinin bir süre önce güvenlik uyarısı yayımlamasına ilişkin soruya da yanıt veren Kirby, o güvenlik uyarısıyla bu saldırının spesifik bağlantısının olmadığını belirtti.

Saldırıya uğrayan konser salonunun çatısı çöktü
Saldırıya uğrayan konser salonunun çatısı çöktüAP Photo

ABD, İngiltere ve Kanada Rusya'daki vatandaşlarını günler öncesinden uyarmıştı

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart'ta başkent Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıktan uzak durma uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden 8 Mart'ta yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlarından 48 saat boyunca Moskova'da kalabalık alanlardan uzak durmaları istenerek, "aşırılık yanlılarının" buraları hedef alma planları olduğu kaydedilmişti.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemelerini "şiddetle" tavsiye etmişti.

İsveç, bölgedeki güvenlik durumunun kötüleştiğini savunarak, Rusya'daki vatandaşlarının uluslararası medya ve büyükelçiliklerden gelen haberleri izlemelerini tavsiyesinde bulunmuştu.

Çekya'nın Moskova Büyükelçiliği de "aşırılıkçı grupların olası saldırılarına ilişkin ortaya çıkan raporlar nedeniyle" Rusya'daki vatandaşlarının dikkatli olmasını istemişti.

Ek kaynaklar • AA

Tarih: 24.03.2024 Okunma: 37