Ukrayna: Herson''daki baraj vuruldu; bölgede tahliye çalışmaları başladı

EURONEWS

Ukrayna ve Rusya Zaporijya nükleer santralini besleyen Kakhovka barajının yıkılmasından birbirlerini suçladı. Kiev yönetimi sel baskını ve nükleer tehdit nedeniyle bölgede tahliye çağrısı yaptı

Ukrayna ordusu ülkenin güneyindeki Herson bölgesinde Rusya tarafından kontrol edilen Kakhovka hidroelektrik santrali ve barajının 'Rusya tarafından vurulduğunu ve kısmen yıkıldığını' açıkladı. Rus Tass haber ajansı ise Ukrayna saldırısı nedeniyle barajın yıkıldığını duyurdu. 

Ukrayna ordusu Rusya tarafından barajda "çok sayıda" patlama gerçekleştirildiğini ileri sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'in güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdığını açıkladı. 

Olayı "savaş suçu" olarak tanımlayan ve kınayan Ukrayna Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Andriï Iermak, Rusya'yı yüz binlerce insanı yerinden edebilecek büyük bir sel tehdidinde bulunmakla suçladı ve nehrin aşağısında yaşayanların tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Herson Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin de, sabah 7'den kısa bir süre önce Telegram'da yayınladığı bir videoda Rus ordusunun "bir terör eylemi daha gerçekleştirdiğini" söyledi ve suyun beş saat içinde "kritik seviyelere" ulaşacağı uyarısında bulundu.

Charles Michel: Sivil altyapının yok edilmesi açık bir savaş suçudur, Rusya'yı sorumlu tutacağız

Bu arada olaya resmi Twitter hesabından paylaştığı bir mesajla tepki gösteren Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, 'Nova Kakhovka barajına yönelik benzeri görülmemiş saldırı karşısında şok olduğunu' dile getirdi.

Rusya'yı işaret eden Michel mesajında şu ifadeleri kullandı: "Sivil altyapının yok edilmesi açıkça savaş suçu niteliğindedir - Rusya'yı ve vekillerini sorumlu tutacağız."

"Haziran ayındaki #EUCO toplantısında konuyu gündeme getirecek ve selden etkilenen bölgelere daha fazla yardım teklif edeceğiz" diyen Michel, ayrıca 'felaketten etkilenen tüm Ukrayna ailelerinin yanında olacağı' mesajını verdi.

"Kapak vanaları tahrip oldu"

Öte yandan Rus kontrolündeki Nova Kakhovka kasabasının belediye başkanı Vladimir Leontiev ise Ukrayna güçlerinin Kakhovka barajına "çok sayıda saldırı" düzenlediğini, barajın kapak vanalarını tahrip ettiklerini ve "kontrol edilemeyen bir su salınımına" neden olduklarını iddia etti. Barajın yıkılmadığını da ifade eden belediye başkanı, bunun büyük bir "şans" olduğunun altını çizdi. 

"Su seviyesi yükseldi; durum kritik değil"

Rusya tarafından kurulan Herson bölgesi yönetimine göre, baraja yakın bazı bölgelerde su seviyesinde artış kaydedildi, ancak durum kritik hale gelmedi.

Herson Bölge Hükümeti Başkanı Andrei Alekseyenko, "Gerekirse baraj yakınındaki köylerde yaşayanları tahliye etmeye hazırız" dedi ve hayatlarının tehlikede olmadığını vurgulayarak onları "paniğe kapılmamaya" çağırdı.

Baraj neden önemli?

Ukrayna'daki Rus saldırısının başlangıcında ele geçirilen Kakhovka barajı, Moskova'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım yarımadasına ve Rusya kontrolündeki Zaporijya nükleer santraline su sağlıyor.

Sovyet döneminde, 1956'da Dinyeper nehri üzerindeki 6 barajdan biri olan yapı kısmen beton ve topraktan inşa edilmiş. 

Rusya'nın kontrolündeki baraj, Ukrayna'da türünün en büyük altyapılarından biri olma özelliğine de sahip. 

Ukraynalı yetkililer daha önce barajın çökmesi halinde 18 milyon metreküp suyun açığa çıkarak Herson'u ve yüz binlerce insanın yaşadığı onlarca başka bölgeyi sular altında bırakabileceği ve Rus işgali altındaki Zaporijya nükleer santralinde erime tehlikesi yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ek kaynaklar • AFP, AP


Tarih: 07.06.2023 Okunma: 129