Bahçeli, İmamoğlu duruşmalarının TRT''den canlı yayınlanmasına destek verdi

EURONEWS

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP lideri Özgür Özel'in Ekrem İmamoğlu'nun duruşmalarının TRT'de canlı yayınlanması talebine yanıt olarak, 'Biz de bu beklentinin makul ve meşru şekilde değerlendirilmesini bekliyoruz,' dedi.

İktidardaki Cumhur İttifakı ortaklarından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılanma duruşmalarının TRT’den canlı yayınlanması talebine destek verdi.

REKLAM

Partisinin salı günü TBMM'de düzenlenen grup toplantısında konuşan Bahçeli, Özgür Özel'in talebine "Madem bu talebinde ısrarlıdır, madem milletimizin her şeyi birebir takibinden yanadır. O halde biz de bu beklentinin makul ve meşru değerlendirilerek ak koyunun kara koyunun mahşeri vicdan huzurunda terkip ve teşri edilmesini ümitle temenni ediyoruz," diyerek karşılık verdi.

İmamoğlu, duruşmaların TRT'den canlı yayınlanmasını talep etmiş, ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel de destek vermişti.

Özgür Özel, İmamoğlu'nun tutuklanması ardından Saraçhane'de düzenlenen protestoların ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Şu kadarcık cesaretin varsa Ekrem İmamoğlu'na kurduğun kumpas davalarını TRT'den yayınla. Cesaretin var mı?," diyerek seslenmişti.

İktidar bloğuna seslenen CHP Genel Başkanı, "Biz utancımızı kaybetmedik. Ama korkuyu unuttuk. Bu akşam bu meydanı provoke ederseniz, bu meydanın huzur içinde dağılmasına engel olursanız yarın sizi en rahatsız eden yere 500 bin kişilik çağrı yaparım," ifadelerini kullandı.

CHP'den kanun teklifi

CHP, İmamoğlu’nun yargılanma sürecinin TRT’den canlı yayınlanması için TBMM'ye kanun teklifi hazırladı.

TBMM'ye sunulan teklifte, 'Bu teklifle birlikte vatandaşlar seçimlerde oy verdiği ve belli makamlara taşıdığı kamu görevlileri hakkındaki iddiaları ve bunların savunmalarını doğrudan öğrenme imkanına da sahip olacaktır,' ifadeleri yer aldı.

REKLAM

Anka’da yer alan habere göre TBMM'ye sunulan teklifte ayrıca, "Bu teklifle birlikte vatandaşlar seçimlerde oy verdiği ve belli makamlara taşıdığı kamu görevlileri hakkındaki iddiaları ve bunların savunmalarını doğrudan öğrenme imkanına da sahip olacaktır," ifadeleri yer aldı.

Ne oldu?

İmamoğlu, 18 Mart'ta İstanbul Üniversitesi'nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart'ta 'yolsuzluk' soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı'na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP'nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu," demişti.

Ancak İmamoğlu tutuklanmasıyla aynı gün 15 milyona yakın oyla CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edildi. Ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı. İmamoğlu'nun yerine CHP'li Belediye Meclis Üyesi Nuri Aslan İBB Başkanvekili olarak seçildi.

İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve sonrasında tutuklanmasıyla tetiklenen kitlesel protestolar, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük gösterilere dönüştü. Polis, protestolara karşı biber gazı, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok büyük şehrinde güvenlik güçleri göstericilere sert müdahalelerde bulunuyor.

Yetkililer aralarında gazetecilerin de olduğu 2.000’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Gözaltılar sonrası 300'ü aşkın kişi tutuklandı.

Tarih: 09.07.2025 Okunma: 9