KAYY-DER: Bingöl’de ağaç kesimi devam ediyor

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Karakoçan – Adaklı – Yayladere – Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), Bingöl‘deki Karlıova Karacehennem Ormanı‘nın 35 hektarlık bölümünde ağaç kesiminin devam ettiğini duyurdu.

İlde ekim ayında başlayan ağaç kesimine bölge halkı tepki göstermiş, Bingöl Valiliği de kesimlerin gençleştirme çalışması için yapıldığını ileri sürmüştü.

‘Artık yeter, durdurun bunca kıyımı’

Bingöl Valiliği tarafından yapılan açıklamada, kesim ihalesiyle ilgili de “Bingöl Orman İşletme Müdürlüğümüzce kesimine karar verilen ve çıkarılacak ağaçların belirlendiği 427 nolu bölmede 4 Ekim 2021 tarihinde açık artırmalı dikili satış ihalesine çıkılmış olup ihale sonuçlanmıştır. İhaleye çıkılan bölmede alıcı tarafından yapılacak kesim işlemlerine Orman İşletme Müdürlüğümüz denetiminde başlanmıştır” ifadeleri kullanılmıştı.

KAYY-DER tarafından yapılan açıklamada, ağaç kesimin durdurulması için şu çağrı yapıldı:

Eylül 2021 sonlarında kurumsal olarak başlattığımız mücadelemizde sonuç alamadık. Şaibeli ihaleden iki sonra, itiraz süreci beklenmeden, besleme koruculara dağıttıkları maaş yetmiyor ki, bir de kesim ihalesi taşere edilerek, 6 Ekim’de komandolar eşliğinde başlayan kesime devam ediliyor. Kesim alanına kimse sokulmazken, bölgeye kamyonların biri giriyor, biri çıkıyor. Valilik gençleştirme çalışması yaptıklarını, askeri yetkililer güvenlik gerekçesiyle yapıldığını söylüyor. Henüz kurumlar bile kendileri neyi, neden yaptıklarını bilmiyor. Hiçbir sorumuza mantıklı bir cevap alamadık.

Artık yeter, durdurun bunca kıyımı.

Artık yeter, bırakın doğal zenginliklerimizi birilerine peşkeş çekmeye. Bingöl’ün, biri Bakanlık da yapmış iki vazgeçilmez milletvekili suspus. Siz o görevlerde bulunduğunuz süre içerisinde Bingöl’de ekolojik yıkım hep vardı. Siz o görevlerde oldukça da devam edecek. Bölgede kırılan her dalın, katledilen her yaban hayvanının, yakılan her ağacın vebali üzerinizdedir.

Yağış nedeniyle beş gündür ara verilen ağaç kesimi derhal durdurulsun. Doğamıza, geleceğimize kıymayın.”

Tarih: 06.11.2021 Okunma: 293