Dünya çapında 811 milyon insanın açlık çekiyor, 41 milyon da açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Almanya merkezli yardım kuruluşu Welthungerhilfe (Dünya Açlıkla Mücadeleye Yardım), dünyada açlık sorununun giderek ciddileştiğini ve şu an dünya çapında 811 milyon insanın açlık çektiğini, 41 milyon insanın da açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

2030’a kadar “sıfır açlık” hedefinden dramatik bir şekilde uzaklaşıldığı da kaydedildi.

Savaşlar, iklim krizi, salgın açlığı derinleştiriyor

DW Türkçe‘de yer alan habere göre, Welthungerhilfe Genel Sekreteri Mathias Mogge, bugün açıklanan son Dünya Açlık Endeksi‘ne göre, 47 ülkenin 2030 yılına kadar düşük açlık kategorisine bile ulaşamayacağının görüldüğünü, gıda sıkıntısı yaşayan insan sayısının ise geçen yıl, 2019’a göre 20 milyon kişi daha artarak 155 milyona ulaştığını kaydetti.

Savaş ve çatışmalar, iklim krizi ve koronavirüs salgının da açlık sorununu derinleştirdiğini kaydeden Mogge, siyasetin gıda sıkıntısına neden olan krizlerle mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

Mogge, açlık krizi yaşayan ülkelere mali yardımla birlikte, 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow‘da düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı‘nda iklim krizine karşı bağlayıcı taahhütlerde bulunulmasını talep etti.

‘Açlıkla mücadelede yardım kuruluşları daha iyi finanse edilmeli’

Dünya Açlık Endeksi’ne göre, geçtiğimiz yıl 30 milyon insan açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Açlıktan en ağır etkilenen ülkeler ise Sahra çölünün güneyindeki Afrika ülkeleri ve Güney Asya ülkeleri. 100 puanlık skalada en düşük dereceyi 50,8 ile Somali alırken, Yemen 45,1, Orta Afrika Cumhuriyeti 43, Çad 39,6, Kongo Demokratik Cumhuriyeti 38 ve Madagaskar 36,3 puanla durumun “çok ciddi” olduğu ülkeler arasında.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller de açlığı “inanılmaz bir skandal” diye tanımladı ve “Açlık cinayettir. Çünkü dünyadaki tüm insanları doyuracak bilgiye de teknolojiye de sahibiz” dedi.

Dünyada her gün 15 bin çocuğun açlıktan öldüğünü belirten Müller, dünya çapında açlıkla daha iyi mücadele edebilmek için yardım kuruluşlarının daha iyi finanse edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tarih: 15.10.2021 Okunma: 516