Timur Selçuk vefat etti

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Besteci, piyanist Timur Selçuk, 74 yaşında yaşamını yitirdi. Bir süredir Datça’da yaşayan sanatçının vefat haberini Datça Belediyesi, “Büyük usta Timur Selçuk’u kaybettik. Bize armağan ettiği muhteşem eserler için minnetlerimizi sunuyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz” diyerek duyurdu.

İlk konserini yedi yaşında veren Selçuk, Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk’un oğluydu. 2018 yılında 50. sanat yılını kutlayan sanatçı,  Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet gibi büyük şairlerin şiirlerini besteledi ve seslendirdi. Türk müziğine bir çok isim kazandırdı.

Timur Selçuk kimdir?

Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ve tiyatro sanatçısı Şehime Erton‘un oğlu olan Timur Selçuk, 2 Temmuz 1945’te İstanbul’da doğdu.
Galatasaray Lisesi‘nden mezun olduktan sonra Ecole Normale de Musique de Paris‘de bestecilik ve orkestra yönetimi bölümüne devam eden Timur Selçuk, piyano çalmaya beş yaşında başladı. 

 

“Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin”, İspanyol Meyhanesi” gibi parçaları Paris’ten döndükten sonra tamamlayan Selçuk, Orhan Veli, Attila İlhan’ın, ve Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirdi, 1976’da İstanbul Oda Orkestrası‘nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi‘ni kurdu. Ankara Sanat Tiyatrosu‘nda 10 yıl çalışan Selçuk, Bilgesu Erenus‘un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yaptı; Uğur Mumcu‘nun “Sakıncalı Piyadesi”yle birlikte “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, “Rumuz Goncagül” ve “Galilei-Galileo” adlı oyunların müziklerini yaptı. “Sarıpınar 1914″, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkari’de Bir Mevsim” gibi filmlere de fon müziği besteledi. 

Timur Selçuk’a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verilmişti. 

Selçuk’un vefat haberi üzerine sosyal medyada çok sayıda paylaşım yapıldı: 

Tarih: 07.11.2020 Okunma: 581